Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес, че макар

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес, че макар
Коментари Харесай

Столтенберг: Русия планира да превземе целия Донбас, очакват се тежки сражения

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести през днешния ден, че въпреки украинските военни да карат Русия да промени военните си проекти, Москва не се отхвърля от задачите си в Украйна и след няколко седмици може да се чакат тежки сражения за цялостното завладяване на Донбас.

По неговите думи тези седмици ще бъдат употребявани за прегрупиране, презареждане и замяна на състава на съветските въоръжени сили. През това време е значимо съдружниците да обезпечат още поддръжка за Украйна, съобщи той.

В северната част на Украйна руснаците се провалиха, задачата беше завземането на Киев за дни, уточни генералният секретар. Той изрази очакване на идното тази седмица двудневно съвещание на външните министри от НАТО в Брюксел да бъдат разисквани опциите за спомагателна поддръжка за украинците.

По неговите думи евентуално ще бъдат обезпечени още противотанково въоръжение и средства за противовъздушна защита. Трябва да продължим с оказването на голям напън над съветския президент Владимир Путин, уточни генералният секретар.

Столтенберг се базира на данни от разнообразни източници, които потвърждават, че зверствата в Украйна са осъществени там, където съветските сили са имали надзор. Той изрази безпокойство, че още сходни картини ще бъдат видени и още всеобщи гробове ще бъдат открити, откакто украинските сили получат достъп до тези места.

Това е непоносима свирепост, каквато Европа не е виждала от доста десетилетия. Взимането на прицел и убийството на цивилни е военно закононарушение, съобщи Столтенберг.

Путин е виновен, той избра да води тази война, носи отговорност за жестокостите, за жертвите и останалите провали в Украйна. Нашата отговорност е да подкрепим украинците, както вършим от години, добави той.

Действията на Русия основават опасност за всеки от нас. НАТО има отговорността да не позволява спорът да излезе от границите на Украйна, другояче ще има още повече гибел и съсипия. Никога няма да признаем нелегално завзети украински територии, съобщи Столтенберг.

Той уточни, че украинският президент Володимир Зеленски и украинците би трябвало да преценяват какви условия одобряват за подписване на спокойно съглашение. Столтенберг добави, че ситуацията на бойното поле въздейства на договарянията с Москва.

Генералният секретар изрази очакване на съвещанието на министрите да бъдат взети решения за поддръжка на сътрудниците на НАТО, които са уязвими на съветските закани и опити за интервенция, измежду които уточни Грузия и Босна и Херцеговина.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР