Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че украинците трябва

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че украинците трябва
Коментари Харесай

Столтенберг към Украйна: Русия ще усили атаките срещу инфраструктурни обекти, гответе се!

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести, че украинците би трябвало да се готвят за усилване на съветските офанзиви по инфраструктурни обекти. Предупреждението пристигна на конференция преди съвещанието на външните министри на алианса в Брюксел.

" Ние, несъмнено, ще обсъдим обстановката в Украйна. Виждаме интензивни бойни дейности по фронтовата линия и талази от удари на дронове по украинските градове, по инфраструктурни обекти. И би трябвало да се готвим за огромно количество набези против тях. Затова е доста значимо страните от НАТО и по-нататък да поддържат Украйна ", означи Столтенберг, представен от УНИАН.

Генералният секретар добави, че страните-членки ще потвърдят непоколебимата си поддръжка за Украйна на срещата на Съвета Украйна-НАТО, на която ще участва и министърът на външните работи на Киев Дмитро Кулеба.

Йенс Столтенберг изрази и убеденост, че американската военна помощ за Украйна ще продължи. Той прикани всички съдружници от алианса за поставят все същите старания в поддръжка на Киев.

" Уверен съм, че Съединени американски щати ще продължат да дават поддръжка за Украйна, тъй като е в техен интерес да го създадат ", съобщи Столтенберг пред публицисти при идването си за срещата на външните министри на страните от алианса в Брюксел.

Съединени американски щати предоставиха досега военна помощ на Киев в размер на 40 милиарда $, само че спомагателните средства за Украйна са блокирани от Конгреса поради запаси, изразени от някои републиканци, отбелязва Франс прес. Европейската помощ също е частично блокирана поради възражения на някои страни да се отпускат повече средства.

В този подтекст Столтенберг приветства неотдавнашните известия от Германия и Нидерландия, дали обещание помощ респективно от 10 милиарда и от 2 милиарда за Украйна, както и от уговорката по принцип на страните членки от НАТО.

" Съюзниците направиха доста, с цел да останат ангажирани ", акцентира през днешния ден Столтенберг. Той прикани да се продължат напъните в поддръжка на украинците, което е обвързване на НАТО.

" Нужно е да продължим да ги поддържаме, знаейки, че колкото повече Украйна е мощна на бойното поле, толкоз повече тя ще бъде мощна на масата на договарянията ", съобщи генералният секретар на алианса. Решението да се стартират договаряния обаче принадлежи единствено на Украйна и на никой различен, акцентира той.

Освен поддръжката за Украйна съдружниците ще дискутират и обстановката на Балканите, където напрежението нараства, заяви Столтенберг.

В последните седмици да вземем за пример имаше няколко случая, в които бяха въвлечени силите на алианса в Косово.

" НАТО би трябвало да остане съсредоточен в този район и ще направи всичко, което е належащо, с цел да резервира стабилността ", увери Столтенберг.

Дейвид Камерън ще взе участие за първи път в такава среща в качеството си на английски външен министър, съобщи Ройтерс.

Камерън ще подчертае поддръжката на Англия за Украйна, оповестиха от канцеларията му.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР