Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди в кулоарите на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди в кулоарите на
Коментари Харесай

Столтенберг потвърди консултациите на НАТО за изпращане на танкове в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг удостовери в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос съвещания сред страните от НАТО за изпращане на танкове и други съвременни оръжия в Украйна, оповестява.

" НАТО организира съвещания по отношение на доставките на съществени бойни танкове за Украйна ", цитира организацията думите на генералния секретар.

„ Това е основен миг във войната и нуждата от доста увеличение на поддръжката за Украйна “, сподели Столтенберг пред Ройтерс в изявление в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

„ Ако желаеме спокойно решение посредством договаряния на следващия ден, би трябвало да предоставим повече оръжия през днешния ден.

Столтенберг остана внимателен по тематиката, като сподели, че консултациите не престават, макар че приветства решението на Англия да изпрати танкове Challenger в Киев.

Тази седмица Англия усили натиска върху Берлин, като стана първата западна страна, която изпрати западни танкове, обещавайки ескадрила от 14 Challengers, само че Leopards се считат за най-хубавият избор за доставяне на Украйна с широкомащабни танкови сили.

Освен танковете, Столтенберг сподели, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна защита и ризница, само че също и от муниции, аварийни елементи и благоприятни условия за поддръжка, с цел да подсигурява, че съществуващите й оръжия не престават да действат.

Той сподели, че обстановката по бойните фронтове се е нормализирала през последните седмици, само че продължителните яростни борби в източния град Бахмут показват значимостта на даването на повече оръжия в поддръжка на Украйна.

През последните седмици Русия се концентрира върху Бахмут, като предходната седмица съобщи, че е превзела миньорския град Соледар в северните околности на града.

„ Руският президент Владимир Путин не сподели никакви признаци на подготовка за мир и затова би трябвало да осъзнае, че не може да завоюва на бойното поле “, добави Столтенберг.

Столтенберг за следващ път повтори, че съгласно него НАТО би трябвало да направи всичко, тъй че Русия „ да не завоюва войната “ в Украйна.

Успоредно с речта на Столтенберг в Давос, на 18-19 януари в Брюксел се организира среща на началниците на генералните щабове на страните от НАТО и страните сътрудници, на която се разисква ходът на военните дейности в Украйна, военната помощ на НАТО, както и проучването на първите уроци от на този спор за по-нататъшно военно развиване и военно обмисляне на алианса. Тези съвещания би трябвало да бъдат въведения към срещата на контактната група за Украйна на 20 януари във военновъздушната база Рамщайн в Германия, където страните от НАТО ще би трябвало да създадат съответни известия за нови военни доставки, с цел да запазят украинските въоръжени сили на повърхността през 2023 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР