Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напуска поста си, за

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напуска поста си, за
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО напуска поста

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напуща поста си, с цел да поеме ръководството на централната банка на Норвегия, разгласи норвежкото държавно управление, предава Reuters. Столтенберг ще заеме новата си роля в края на годината, защото упорства първо да завърши мандата си във военния съюз, който изтича на 30 септември.

В настрана известие Norges Bank съобщи, че чака новият шеф да поеме поста на 1 декември тази година.

Столтенберг заменя досегашния централен банкер на скандинавската страна Ойщайн Олсен макар опасенията на опозицията, че някогашният министър председател на Норвегия ще отслаби независимостта на централната банка. Опозиционните партии в норвежкия парламент бяха срещу кандидатурата му, защото съзряха спор на ползи поради разкрития за частни вече́ри с присъединяване на Столтенберг, сегашния министър председател Йонас Гар Сторе и шефа на петролния фонд Николай Танген. Решението обаче бе взето от финансовия министър Тригве Слагсволд.

Столтенберг ще дава отговор за определянето на лихвените проценти и гарантирането на финансова непоклатимост, както и за надзора на норвежкия върховен фонд, който е най-големият в света с активи от 1.4 трлн. $.

Рокадата приключва всевъзможни спекулации, че Столтенберг ще остане в НАТО и затова търсенето на негов правоприемник в алианса би трябвало да стартира още преди срещата на водачите на страните членки през юни тази година. НАТО е в центъра на настоящото напрежение сред Русия и Запада по отношение на Украйна, където Москва натрупа войски по общата им граница в търсене на гаранции, че НАТО в никакъв случай няма да одобри някогашната руска република за член.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР