Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който тази година ще

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който тази година ще
Коментари Харесай

Столтенберг: Войната ще се реши от индустрията. Тя се води до изтощение

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който тази година ще напусне поста си след 9 години ръководство, даде огромно изявление за „ Гардиън “. Той предизвести, че Западът би трябвало да се приготви за дълготрайно оказване на помощ за Украйна, защото Русия желае да ескалира войната.

По думите му президентът на Руската федерация Владимир Путин води война на безсилие и е подготвен да продължи да хвърля „ хиляди и хиляди бойци в името на минимални достижения “.

„ Президентът Путин не се готви за мир, той се готви за продължение на войната. Русия разпростира контактите си властнически режими – Иран, Северна Корея и други, с цел да получи още оръжие “, споделя генералният секретар на НАТО.

В момента Украйна употребява 4-7 000 артилерийски муниции на ден, а Русия приблизително 20 000 снаряда.

„ Настоящото движение на консумиране на муниции от украинската войска надвишава темпа на тяхното произвеждане. Затова западните страни – преди всичко Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия, са длъжни да поддържат още дълго Украйна с оръжие, муниции и аварийни елементи за техниката “, акцентира Столтенберг.

„ Това е по този начин, тъй като това е война на изтощението. Тя ще се реши от конкуренцията на индустриалните мощности и способността да се оказва поддръжка дълго време “, споделя Столтенберг.

Той припомня, че НАТО би трябвало да усили разноските си за защита до 2 % от Брутният вътрешен продукт на всяка страна-членка.

Според последните данни в отчет на НАТО сега това го вършат единствено 7 от 30 страни. Франция отделя да вземем за пример – 1.89% от Брутният вътрешен продукт, Германия – 1.49%. Те дадоха обещание да усилят бюджета си за защита.

Но с изключение на повече военни запаси с цел да се завоюва войната би трябвало и човешки запас. До момента икономическите запаси са на страната на Украйна, само че нито Европа, нито НАТО, са подготвени да изпратят бойци на фронта. В този смисъл човешките запаси на Русия са в пъти повече.

Генералният секретар на НАТО сподели още, че желанието на Китай да помогне за разрешаването на спора в Украйна би трябвало да бъде съпроводено от опит за схващане на украинската позиция и непосредствено взаимоотношение с президента Володимир Зеленски. В същото време той изрази страдание, че Пекин не осъди дейностите на Москва в Украйна.

Очаква се срещата на върха на НАТО във Вилнюс да е последната за Столтенберг отпред на Алианса, чийто мандат бе удължават три пъти, само че се чака да изтече дефинитивно през есента.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР