Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Швеция

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Швеция
Коментари Харесай

Столтенберг: Швеция влиза в НАТО най-късно до юли

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е уверен, че Швеция ще се причисли към военния алианс най-късно до юли.

Това излиза наяве от негово изказване пред немската осведомителна организация ДПА, представено от европейското издание POLITICO.

„ Следващата среща на върха на НАТО ще се организира във Вашингтон от 9 до 11 юли и до тогава скандинавската страна ще бъде пълновръстен член “, изрази увереността си Столтенберг.

Швеция и Финландия изоставиха десетилетията на неутралитет и подадоха молби за участие в НАТО след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

" Правителството счита, че участието в НАТО е най-хубавият метод за гарантиране на шведската сигурност в светлината на фундаментално променената среда за сигурност, която следва от нашествието на Русия в Украйна ", се споделяше в прессъобщение на шведското държавно управление сега на подаване на кандидатурата.

Докато присъединението на Хелзинки към Алианса беше бързо утвърдено, това на Стокхолм се забави поради противоречие от Турция, както и на Унгария.
Досега турският президент Реджеп Ердоган твърдеше, че Стокхолм приютява " терористични организации " поради заселването на деятели на неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия, и отхвърляше разширението на алианса.Ердоган изискваше екстрадицията на група кюрдски изселници в Швеция, част от които обаче към този момент имат шведско поданство. Той искаше още да употребява правото си на несъгласие, като опит за напън към Съединени американски щати за връшане на Анкара в програмата за доставка на изтребители F-35. Сделките за въоръжението с Турция бяха замразени поради решение на ръководството на Ердоган да купи съветски ракети С-400.В края на декември унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че няма " огромна подготвеност " от страна на унгарските законодатели да одобрят кандидатурата на Швеция.
В завършек на сметка, след месеци на отсрочване, комисията по външни работи на турския парламент даде единодушието си Швеция да се причисли към Алианса - решение, което Столтенберг назова „ историческа крачка “.

От думите на генералния секретар излиза наяве още, че Стокхолм е спазил уговорките си към Анкара и е направил избрани отстъпки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР