Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Швеция

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Швеция
Коментари Харесай

Швеция ще се присъедини към НАТО до юли, убеден е Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е уверен, че Швеция ще се причисли към военния алианс най-късно до юли, съобщи той пред немската осведомителна агенция DPA.

Следващата среща на върха на НАТО ще се организира във Вашингтон от 9 до 11 юли и до тогава скандинавската страна ще бъде пълновръстен член, убеден е той.

Швеция и Финландия изоставиха десетилетия неутралитет и двете аплайваха да станат съдружници в НАТО след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Докато кандидатурата на Хелзинки беше бързо утвърдена, тази на Стокхолм се задържа както от Турция, по този начин и от Унгария.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган желае от шведското държавно управление да работи против членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК) на негова територия и употребява правото си на несъгласие, с цел да получи изтребители F-16 от Съединени американски щати. В края на декември унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че няма " огромно предпочитание “ от страна на унгарските депутати да одобрят кандидатурата на Швеция. Няколко дни по-късно комисията по външни работи на турския парламент даде утвърждението си Швеция да се причисли към Алианса след месеци на закъснение. Сега би трябвало да даде дефинитивна зелена светлина общото заседание на камарата.

Стокхолм е извършил уговорките си към Анкара и е направил отстъпки, съобщи Столтенберг, представен от " Фокус ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР