Главният прокурор Мерик Гарланд обсъжда процеса зад съдебните преследвания на Тръмп и Хънтър Байдън

...
Генералният прокурор Мерик Гарланд обсъди процеса зад федералните съдебни преследвания
Коментари Харесай

Генералният прокурор Мерик Гарланд обсъди процеса зад федералните съдебни преследвания на бившия президент Доналд Тръмп и обясни, че самото разследване определя времето, оспорвайки обвиненията, че са били планирано да бъде пагубно за кампанията за преизбиране на бившия президент.

Гарланд обясни процеса на определяне на момента на наказателното преследване на Тръмп на кореспондента Скот Пели в интервю за 60 минути, излъчено тази седмица. „Прокурорите от Министерството на правосъдието са безпартийни. Те не позволяват на партийни съображения да играят каквато и да е роля в решенията им.“


Тръмп е изправен пред два федерални процеса. Единият за предполагаемо съхраняване на секретни документи и прикриването им, другият за предполагаем заговор за завземане на властта след изборите през 2020 г.

обект на специално разследване на прокурора, което проверява дали той неправомерно е държал секретни документи, след като е бил вицепрезидент. Синът на президента Байдън, Хънтър, също е обект на четиригодишно разследване на неговите данъци и бизнес сделки. Той е обвинен в лъжа за злоупотреба с наркотици, когато си е купил пистолет. Републиканците обвиняват прокурора, специалния прокурор Дейвид Вайс, че разследването върви бавно.

„Твърдението е, г-н главен прокурор, че това, което в някои кръгове се описва като Министерството на правосъдието на Байдън, се отнася лесно към него президентският син", каза Пели на Гарланд.

„Е, вижте. Това разследване започна при Дейвид Вайс", каза Гарланд. „Дейвид Вайс е дългогодишен прокурор от кариерата и той беше назначен от г-н Тръмп за прокурор на Съединените щати за окръг Делауеър. Обещах на изслушването за моето номиниране, че ще го продължа на тази позиция и че няма да се намесвам неговото разследване."

Гарланд се е ангажирал да даде на Вайс всичко необходимо за неговото разследване и обясни, че нито той, нито Белият дом са се опитали да повлияят на специалния прокурор. Гарланд изрази същото чувство, докато свидетелстваше пред съдебната комисия на Камарата на представителите през септември.

„Аз не съм адвокат на президента“, каза Гарланд тогава. „Ще добавя, аз не съм прокурор на Конгреса.“

Връзките на Гарланд с президента Байдън, Джак Смит

Прокурорът по делата Тръмп е Джак Смит. Той беше назначен от Гарланд за специален адвокат – това е работа според разпоредбите на Министерството на правосъдието, предназначени да осигурят на Смит независимост от Министерството и Белия дом.

„Най-важният аспект на разпоредбите е, че специалният прокурор не подлежи на ежедневен надзор от никого в Министерството на правосъдието“, каза Гарланд на Пели.

„Не общувате ли с президента или който и да е член на неговата администрация по отношение на разследването на бившия президент Тръмп?“ Пели попита.

„Не, не съм“, каза Гарланд.

„Ако президентът Байдън ви помоли да предприемете действия по отношение на разследването на Тръмп“, попита Пели, „какво ще бъде ли реакцията ви?"

"Сигурен съм, че това няма да се случи, но не бих направил нищо в това отношение", каза Гарланд. „И ако се наложи, бих подам оставка. Но няма смисъл нещо подобно да се случи.“

„Някога трябвало ли е да му казвате“, попита Пели. „„Махнете ръцете от тези разследвания, г-н президент?“

„Не“, каза Гарланд, „защото той никога не се е опитвал да сложи ръка на тези разследвания.“

„Как е отношенията ви с президента?" — попита Пели. „Сигурно е мразовито.“

„Имам добри работни отношения с президента“, каза Гарланд.

Добри, може би, но може би не близки. Президентът говори за връзката им по време на събитие в Белия дом през август, когато забелязва Гарланд.

"Главен прокурор Гарланд, не съм ви виждал от много време, радвам се да ви видя", каза Байдън. „Мислите, че се шегувам, не се шегувам.“

 Гарланд относно независимостта на разследванията на специални прокурори

Главният прокурор не би обсъдил спецификата на разследванията на Министерството на правосъдието на бившият президент Доналд Тръмп или синът на президента Байдън, Хънтър, по време на интервюто му за 60 минути, решение, основано на дългогодишно правило на Министерството.

„Мисля, че първото нещо, което трябва да разберете, е, че това са висящи дела“, каза Гарланд на Пели, „тъй като има две федерални обвинения, дългогодишното правило в Министерството на правосъдието е, че не можем да коментираме висящи дела."

„Откъде идва това правило?" — попита Пели. „Какъв е смисълът?“

„Една от причините е защитата на личния живот и гражданските свободи на лицето, което е обект на разследване“, каза Гарланд. „Това е за защита на свидетели, които също могат или не могат да станат публични по-късно в разследването. И накрая, това е за защита на самото разследване. Разследванията протичат в много различни посоки, като в крайна сметка се стига до резултат, решение за обвинение или не конкретно нещо или не. И ако свидетелите и потенциалните субекти са знаели всичко, което следователите са гледали преди това и са се канели да разгледат, това може да промени показанията. Може да направи свидетелите недостъпни за нас."

„И това не е характерно за разследванията на Тръмп?“ — попита Пели.

„Това е правилото за всички разследвания“, каза Гарланд. „Това е част от това, което наричаме нашия наръчник по правосъдие. Съществува вероятно поне 30 години и вероятно повече от това.“

„По същество ли казвате“, попита Пели, „като главен прокурор на американският народ: „Имате ли доверие?“

„В крайна сметка, предполагам, че в крайна сметка се свежда до доверие“, каза Гарланд. „Но не съм само аз. Това са десетилетия от... от нормите на този отдел, които са част от ДНК-то на кариерните прокурори, които водят разследването и контролират разследванията, за които говорите.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР