Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус бе отново избран от

...
Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус бе отново избран от
Коментари Харесай

Шефът на СЗО избран за втори 5-годишен мандат

Генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус бе още веднъж определен от страните-членки на здравната организация на Организация на обединените нации за втори петгодишен мандат във вторник, заяви АП. Никой различен претендент не се изправи против досегашният началник на организацията по време на 75-та Световна здравна асамблея в Женева, Швейцария, написа.

„ Това е поразително “, сподели Тедрос Гебрейесус, откакто различен чиновник на СЗО помоли всички в стаята да станат и да го приветстват. Борейки се със сълзите, Тедрос разказа себе си като „ дете на войната “. Той сподели, че откакто е станал очевидец на гибелта на по-малкия си брат в ранна възраст, „ шансът (това) ме докара чак до тук “.

Тедрос, някогашен министър от Етиопия, управлява СЗО по време на нейната реакция към епидемията от COVID-19. Той не се поддаде на рецензиите поради многочислените й неправилни стъпки. Етиопецът е първият африканец, който управлява организацията, и единственият общоприет шеф, който не е дипломиран като доктор.

Тедрос Гебрейесус често подлага на критика богатите страни за презапасяване с лимитираните доставки на ваксини в света и упорства, че фармацевтичните компании не вършат задоволително, с цел да създадат медикаментите си налични за бедните.

На фона на съвсем универсалния фокус върху Украйна след съветската инвазия, Тедрос подлага на критика международната общественост, че не е направила задоволително за разрешаването на рецесии на други места, в това число Йемен, Сирия и Афганистан, като твърди, че това евентуално е тъй като страдащите не са бели.

Все отново критиците настояват, че Тедрос се е провалил по някои фундаментални въпроси, като да вземем за пример привличането на отговорност от личния състав след изказвания, че десетки служащи, ръководени от СЗО, полово са малтретирали млади дами в Конго по време на зараза от Ебола, която стартира през 2018 година Никой от висшите мениджъри на СЗО, предизвестени за изказванията за злоупотреби и не са създали нищо, не е уволнен.

Докато Тедрос стартира втория си мандат, някои специалисти също показаха опасения, че СЗО не извършва главната си роля като техническа организация, предоставяща научно основани насоки на страните.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР