Генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов увери Международната агенция за

...
Генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов увери Международната агенция за
Коментари Харесай

Росатом отрича планове за пълен контрол над АЕЦ Запорожие


Генералният шеф на "Росатом " Алексей Лихачов увери Международната организация за атомна сила (МААЕ), че Русия не възнамерява да поеме цялостен надзор над украинската атомна електроцентрала (АЕЦ) "Запорожие ".

"Украйна заяви на МААЕ: Русия възнамерява да поеме цялостен и непрекъснат надзор над Запорожската атомна електроцентрала под ръководството на Росатом ", се споделя в известие на организацията в Twitter в неделя вечерта. "Генералният шеф на "Росатом " в диалог с шефа на МААЕ Рафаел Гроси отхвърля сходно желание. "

Лихачов също по този начин "отрече Росатом да е поел действен надзор, нито да е възнамерявал централата да бъде под "системата за ръководство " на Росатом ", обявиха от организацията.

Според изказването шефът на Росатом също по този начин е уведомил, че "се работи по възобновяване на изгубените електропроводи " на централата, "но по този начин, че да не се излагат на риск съществуващите доставки " Поради това бяха импортирани спомагателни ресурси от гориво за аварийните дизелови генератори, ако се наложи.

На 12 март Русия уведомява МААЕ, че "управлението и употребата на Запорожската и Чернобилската АЕЦ се прави от украинския експлоатационен личен състав " "Група от няколко съветски специалисти им оказва консултантска помощ ", се споделя в документа.

По-рано МААЕ заяви, че Украйна е уведомила организацията за загубата на надзор върху Чернобилската АЕЦ и Запорожската АЕЦ. Имаше и известия за пожар, ориентиран към резервоари за отработено нуклеарно гориво край Киев и Харков, заяви МААЕ. Засега не е открита радиоактивна опасност. Във връзка с това генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси прикани да се подсигурява сигурността на нуклеарните уреди в Украйна и да се предотврати радиоактивното замърсяване.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР