Генералният директор на окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала в

...
Генералният директор на окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала в
Коментари Харесай

Освободиха пленения генерален директор на Запорожката АЕЦ

Генералният шеф на окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала в Запорожие Игор Мурашов, който бе пленен от съветски патрул, е бил освободен, оповестиха в канала си в Телеграм от " Енергоатом " - украинската държавна организация, която дава отговор за централата.

Информацията бе доказана и от генералния шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси.

Мурашов бе арестуван на път от най-голямата в Европа атомната електроцентрала към град Енергодар към 16 ч. локално време на 30 септемри. В града живеят огромна част от хората, които работят в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Украинският личен състав продължава да работи в оборудването при условия, които съгласно МААЕ излагат на риск сигурността на централата. Мурашов е бил изведен от колата и със завързани очи бил откаран в незнайна посока.

Украйна упрекна Русия за задържането Игор Мурашов, като окачестви това деяние като терористичен акт. 

МААЕ заяви в събота, че се е свързала със " съответните управляващи ", без да загатва поименно Русия, и съобщи, че е била осведомена, че Мурашов е " краткотрайно арестуван ".

Късно нощес шефът на Запорожката АЕЦ е бил оставен на територия, следена от Украйна. Игор Мурашов към този момент е в сигурност и се намира във Външния спешен център на нуклеарната централа, допълват от Енергоатом.

" Приветствам освобождението на Игор Мурашов. Получих удостоверение, че той наред се е върнал при фамилията си ", написа пък Гроси.

Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрела, при който бяха нанесени вреди на част от постройките, намиращи се на територията на централата, а МААЕ прикани за основаването на защитна зона към оборудването, с цел да бъде понижен рискът от сериозна повреда. Очаква се тази седмица Гроси да организира диалози с Киев и Москва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР