Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия - Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия - Рафаел
Коментари Харесай

МААЕ: Няма експлозиви на покривите на АЕЦ "Запорожие"

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила - Рафаел Гроси заяви, че специалистите на организацията са получили достъп до покривите на реакторните здания на блок 3 и блок 4 и турбинните зали на Запорожката атомна електроцентрала, като те не са разкрили никакви мини или експлозиви, оповестява Ройтерс, представена от БНР.

МААЕ съобщи, че неведнъж е търсила достъп до покривите на двата блока, преди да получи утвърждение, и сподели, че ще продължи да желае достъп до същите зони в другите четири блока на централата.

" Приветствам новината, че специалистите от МААЕ най-сетне получиха този спомагателен достъп до мястото през вчерашния ден следобяд. Повтарям апела си към всички страни да се въздържат от всевъзможни дейности, които биха могли да доведат до нуклеарна повреда с евентуални последствия за публичното здраве и околната среда ", уточни Гроси.

На 4 юли Русия и Украйна се упрекнаха взаимно, че възнамеряват да провеждат нахлуване против най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а МААЕ неведнъж предизвести за евентуална злополука от близки военни конфликти.

МААЕ съобщи на 5 юли, че достъпът до покривите на двата блока и елементи от турбинните зали е от значително значение. Украинските въоръжени сили пък споделиха преди ден, че " оперативните данни " демонстрират, че на тези два покрива са били сложени " взривни устройства ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР