Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ пристигна в Иран заради ядрената безопасност

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси дойде в Иран за срещи на високо равнище , оповестява " Ройтерс ".

Посещението му идва на фона на полемики с Техеран по отношение на произхода на уранови частици,  - доста близка до тази, нужна за производството на оръжие. Те бяха открити в нуклеарен обект на Техеран, както излиза наяве от отчет на МААЕ.

Преди дни ръководителят на иранската организация за атомна сила Мохамад Еслами съобщи, че ислямската република обогатява уран до 60%.
 Съединени американски щати пресмятат: За 12 дни Иран може да създаде материал за атомна бомба
Съединени американски щати пресмятат: За 12 дни Иран може да създаде материал за атомна бомба

Значително по-кратка прогноза от предстоящата една година, до момента в който бе в действие нуклеарната договорка

Гроси беше посрещнат на летището от заместника на Еслами и неговия представител Бехруз Камалванди.

Визитата му е по покана от ръководителя на иранската организация за атомна сила и ще включва срещи с няколко държавни чиновници за разискване на нуклеарната сигурност.

По-рано тази седмица беше обявено, че според конфиденциален отчет на МААЕ запасите от обогатен уран на Техеран надвишават 18 пъти лимита, избран от нуклеарната договорка.

През 2015 година петте непрекъснати страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия подписаха Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) с Иран, с цел да се оправят с рецесията към нуклеарната му стратегия. През 2018 година обаче тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да напусне съглашението и Вашингтон наложи най-широките си наказания против Техеран. Това накара Иран да възобнови неразрешената преди този момент нуклеарна активност, което съживи опасенията на Съединени американски щати, Европа и Израел, че страната се стреми да сътвори атомна бомба. Самият Иран отхвърля да има сходна упоритост.
 Иран призна, че обогатява уран до 84 %
Иран призна, че обогатява уран до 84 %

Техеран е по-близо от всеки път до основаване на нуклеарна бомба
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР