Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Генералният директор на МААЕ ще посети Курската АЕЦ

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси ще посети скоро атомната електроцентрала в съветската Курска област, която граничи с Украйна и където сега е в ход украинска атака, съобщи Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция. 

„ Можем да потвърдим тази аудиенция идната седмица “, съобщи през днешния ден представител на МААЕ пред Агенция Франс Прес, без да даде детайлности.

Според съветската нуклеарна организация " Росатом " почналото на 6 август украинско навлизане излага на риск Курската АЕЦ.

МААЕ прикани за „ оптималната въздържаност “ в региона на обекта няколко дни по-късно, когато наоколо бушуваха боеве, „ с цел да се избегне нуклеарна повреда, която може да има съществени радиологични последствия “.

Тогава Рафаел Гроси съобщи, че персонално е в контакт с способените органи в двете страни, с цел да продължи да осведоми интернационалната общественост за обстановката, която съгласно съветските управляващи по това време е била под надзор.

От началото на войната МААЕ постоянно предизвестява за риска от нуклеарна злополука, изключително в Запорожката АЕЦ в Украйна, окупирана от Русия от март 2022 година Въпреки че сега централата е спряна, тя неведнъж е ставала обект на обстрел, за който Русия и Украйна взаимно се упрекват, показва Агенция Франс Прес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР