Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Генералният директор на МААЕ заминава за Русия, където ще се срещне с Путин

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси отпътува през днешния ден за Русия, където ще се срещне с президента Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През и ще разиска " рисковата " обстановка в украинската Запорожка АЕЦ, съобщи Франс прес.

" Смятам, че е доста значимо да поддържаме това високо равнище на разговор и с двете страни " в спора, съобщи Гроси през вчерашния ден при откриването на тримесечната среща на Управителния съвет на МААЕ във Виена.

Имам намерение да се срещна с съветския държавен глава, добави той.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова удостовери нощес, че Рафаел Гроси ще дойде в Русия и че " ще бъдат извършени срещи на високо ниво ". 

Генералният шеф на МААЕ към този момент е водил диалози с Путин през октомври 2022 година и няколко пъти е посещавал Украйна, с цел да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога.

От началото на съветската инвазия в Украйна той непрекъснато предизвестява за риска от огромна нуклеарна повреда, поради това че раздираната от войната страна разполага с 15 нуклеарни реактора, разпределени в четири атомни електроцентрали.

Особено сериозна е обстановката в Запорожката АЕЦ в южната част на страната, която е в епицентъра на боевете.

Централата, завзета от съветските сили от март 2022 година, се намира в град Енергодар на река Днепър, която служи за естествена фронтова линия сред съветските и украинските войски.

Атомната електроцентрала, която е най-голямата в Европа, е била неколкократно обстрелвана и изключвана от електрическата мрежа. Двете  воюващи страни се упрекват взаимно, че желаят да провокират нуклеарна злополука там, показва Агенция Франс Прес.

МААЕ е обезпокоена и от възможен дефицит на личен състав, защото чиновниците на украинския оператор " Енергоатом ", които отхвърлят да подпишат контракт с съветската организация " Росатом ", към този момент нямат право да работят там.

" Това, което се случва, е от основно значение за интернационалния мир и сигурност, по тази причина за мен е значимо да мога да обсъдя механически въпроси ", изясни Рафаел Гроси.

" Ще се рестартира ли обектът или не? И в случай че да, какви инспекции ще се правят? ", попита генералният шеф на МААЕ. В момента шестте нуклеарни реактора са спрени, което понижава оперативния риск.

Гроси не изключи " разискването и на други тематики " с " водача на една нуклеарна страна ", страна по Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (ДНЯО), Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През, който наскоро насочи " действителна опасност " за нуклеарна война при положение на ескалация на спора в Украйна, показва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР