Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

МААЕ иска незабавно около Запорожката АЕЦ да бъде създадена зона за сигурност

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи през днешния ден, че в региона на Запорожката АЕЦ би трябвало незабавно да бъде основана зона за сигурност, с цел да се избегне нуклеарен случай, съобщи АП.

В изказване, поместено на уеб страницата на организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол, той споделя, че е научил от инспекторите на МААЕ, които са на място, за " сериозната обстановка " към електроцентралата, зародила през миналата нощ. Гроси показва, че термалната електроцентрала в град Енергодар е развалена от обстрел и в целия град няма електричество, а също настоящи тръбопровод и канализация. Предвид продължаващия обстрел, продължава Гроси, има дребна възможност за възобновяване на електроподаването от развалената Топлоелектрическа централа.

В резултат операторът на Запорожката АЕЦ, също лишена от ток, обмисля да спре единствения настоящ реактор и по този начин цялата централа ще зависи от аварийните дизелови генератори, които да подсигуряват нейната сигурност и несъмнено действие. Впоследствие операторът на АЕЦ-а няма да може да рестартира реакторите, в случай че не бъде възобновено надеждното подаване на електричество, заключава Гроси.

По думите му тази нестабилна обстановка е " изцяло неприемлива и не може да остане по този начин ". " Затова  настоятелно приканвам за неотложно преустановяване на всевъзможен обстрел в цялата зона. Само това ще подсигурява сигурността и сигурността на личния състав и ще разреши за стабилно възобновяване на електроподаването за Енергодар и за нуклеарната електроцентрала ", декларира генералният шеф на МААЕ.

Според Гроси " това трагично развиване демонстрира абсолютния императив за основаване в този момент на зона за нуклеарна сигурност и отбрана на сигурността ", което е " единственият метод да не се надигнем пред нуклеарен случай ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР