Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси възнамерява да посети Запорожката

...
Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси възнамерява да посети Запорожката
Коментари Харесай

Гроси планира ново посещение в АЕЦ Запорожие

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси има намерение да посети Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в близко бъдеще за трети път , оповестяват от пресслужбата на организацията.

" Във връзка с установяването на петте правилото на сигурност в Запорожката АЕЦ и моето желание да рапортувам за възможни нарушавания на тях е значимо да се върна в АЕЦ и да оценя хода на събитията там след последното ми посещаване в края на март " , сподели той.

Гроси посети ЗАЕЦ на 1 септември 2022 година и 29 март 2023 година

Русия и Украйна не съблюдават петте правилото за отбрана на атомната електроцентрала Запорожие , изложени от Гроси, стана ясно в края на май. Той показа правилата си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във вторник, за да понижи риска от пагубна нуклеарна повреда, подбудена от военни дейности против най-голямата атомна електроцентрала в Европа.
 Русия и Украйна не съблюдават правилата за отбрана на АЕЦ Запорожие
Русия и Украйна не съблюдават правилата за отбрана на АЕЦ Запорожие

МААЕ недоволна от обстановката в Запорожката АЕЦ

На 30 май Гроси сподели на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че обстановката със сигурността остава несигурна. 

Гроси уточни, че нахлуване против централата и съществуването на тежки оръжия, като ракетни установки, артилерийски системи и танкове, не би трябвало да бъдат допускани. Той също настоя за отбрана на главните системи на централата от офанзиви или бойкот и акцентира нуждата от опазване на налично и несъмнено зареждане от външни източници. Тези правила не би трябвало да бъдат подкопавани.

Ръководителят на нуклеарната организация на Организация на обединените нации разказа обстановката в Запорожие като " извънредно нежна и рискова " и предизвести, че военните действия в района не престават и може да се усилят в близко бъдеще.
 Русия обезпокоена за сигурността в АЕЦ Запорожие от язовир Каховка
Русия обезпокоена за сигурността в АЕЦ Запорожие от язовир Каховка

Рекордно високото равнище на водата в язовир Каховка е заплаха

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, има шест енергоблока ВВЕР-1000 . Станцията не създава електрическа енергия от 11 септември 2022 година Пет реактора са на леден режим, един е на парещ режим за обезпечаване на личните потребности на станцията. От 1 септември 2022 година няколко експерти на МААЕ са на работа в АЕЦ. Сменят се към един път месечно.

Русия и Украйна взаимно се упрекват в обстрелите, които прекъсват електропроводите, от които зависи охлаждането на реакторите в Запорожие. Въпреки че реакторите са затворени, те към момента се нуждаят от непрекъснато електроснабдяване, с цел да запазят нуклеарното гориво охладено и да предотвратят разтопяване.

Гроси дефинира срещата в Организация на обединените нации като " стъпка в вярната посока " и съобщи, че МААЕ ще усили своя личен състав в Запорожие и ще следи спазването на правилата.

Западните сили упрекват Русия, чиито сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година, че излага АЕЦ Запорожие на риск. Съединените щати упорстват Русия да отстрани оръжията и цивилния и военния личен състав от завода.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР