генералният директор на БТА Кирил Вълчев Снимка: Петър Йорданов Победител

...
генералният директор на БТА Кирил Вълчев Снимка: Петър Йорданов Победител
Коментари Харесай

Когато авторите говорят с факти: Dir.bg раздаде наградите за чиста журналистика за шести път


генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев
Снимка: Петър Йорданов

Победител в категория " Общество " стана журналистката от Нова телевизия Мариета Николаева за материала си " Наркодеца ". Наградата бе връчена от Гергана Тодорова, началник " Комуникации " в  " Дънди Прешъс Металс ". " Вие отразявате една тематика, която е доста сензитивна освен за децата, само че и за обществото. Обществото има потребност от истини, изчерпателност и професионализъм ", съобщи Гергана Тодорова.

Гергана Тодорова, началник " Комуникации " в " Дънди Прешъс Металс "
Снимка: Петър Йорданов

Победителката пък благодари и честити на Dir.bg 25-ия рожден ден, като добави: " Пожелавам на сътрудниците здраве и ентусиазъм. Говорим за чиста публицистика, водени от морала и професионализма. Благодаря на екипа, с който направихме кино лентата " Наркодеца ", тъй като казусът в действителност е доста сериозен ".

Победител в категория " Общество " стана журналистката от Нова телевизия Мариета Николаева
Снимка: Петър Йорданов

Като най-хубаво попадение в бранш " Икономика " журито единомислещо избра разработката на Анина Сантова от Capital.bg - " Десетгодишна мрежа от връзки за милиони в търговете на София: от Видин през Кипър ". Журналистката бе наградена от Ема Кичева, началник " Корпоративни връзки " в  " Лидл България ".

" За първи път вземам участие в подобен конкурс и за мен е изключителна чест да получа тази премия. В това следствие използвах единствено обстоятелства, които подредих, с цел да си сформира всеки мнение. Изключително съм щастлива ", съобщи Анина Сантова, откакто получи наградата.

Снимка: Петър Йорданов

От своя страна Ема Кичева показа, че си спомня по какъв начин в университета са ги предупреждавали, че стопанската система е доста рискова просвета.

" Поздравления, че имахте кураж, имаме потребност от нас, с цел да не скърца демокрацията ни имаме потребност от тъкмо такава публицистика ", обърна се тя към Анина Сантова.

Росен Цветков от bTV сграбчи наградата в категория " Технологии и нововъведения "  за репортажа си " 5G - оттатък митовете " за петото потомство технологии, което през последните години провокира бурни полемики по света, само че и предложи нови - непознати и към момента разрастващи се благоприятни условия. Наградата бе връчена от Илияна Захариева, директор " Корпоративни връзки " в A1.

" Честит празник на Dir.bg, не слушайте господин Вълчев! 25 години си е страховит празник! Благодаря, че толкоз години ме направихте съпричастна, като част от журите на Web Report. В това жури, както и в Dir.bg, аз срещам освен сътрудници, съидейници, само че и другари. В света, в който живеем - на технологии и цифровизация, другарството и човечността стават все по-важни. Макар че технологиите ще улесняват живота си, надали ще ни създадат непотребни ", съобщи Захариева.

Снимка: Петър Йорданов

Росен Цветков благодари за наградата в тази " непредвидена за него " категория.

" Остана ми време и предпочитание да направя нещо в областта на технологиите. Опитах се с екипа да опровергавам легенди и подправени вести, мисля че е значимо и потребно в днешно време да се борим с тях. Благодаря и на сътрудниците, с които работих ", добави той.

Росен Цветков е спечелилият в категория " Технологии и нововъведения "
Снимка: Петър Йорданов

Двукратният международен първенец и четирикратен олимпийски медалист Йордан Йовчев пък се качи на сцената в " Рейнбоу плаза ", с цел да отличи спечелилия в " Спорт " . Това е Станимира Атанасова от bTV, която описа разтърсващата история на състезателя от националния тим по баскетбол за хора в инвалидни колички Персиян Еленков в материала си " Другите първенци: Писмо до ТЕБ ".

" Поздравявам ви за изключителния професионализъм и че с изключение на всички други вести, отразявате и спорта ", обърна се към представителите на Dir.bg Йордан Йовчев и връчи премията на репортера от bTV.

Йордан Йовчев
Снимка: Петър Йорданов

Конкурсът е тласък за всички нас да търсим историите, които са на всички места към нас. Това беше историята на Персиан Еленков, който е тук в залата. Радвам се, че неговата история е докоснала сърцето ви, както и моето. Трябва повече такива истории да бъдат разказвани. Благодаря на екипа ми ", показа Станимира Атанасова и предложения при нея на сцената на Web Report основния герой в " Другите първенци: Писмо до ТЕБ " - Персиан Еленков.

Станимира Атанасова е спечелилият в категория " Спорт "
Снимка: Петър Йорданов

" Изцяло би трябвало да благодаря на Станимира, тя е човек, който съумя да ме разчувства даже с моята лична история ", означи той.

Духовитият маестро Найден Тодоров, длъжностен министър на културата и шеф на Софийската филхармония, пък връчи премията на Георги Караманев в категорията  " Култура и изкуство "  за публикацията му " Понякога ще пристигам... " Как ИИ нарисува 10 типичен стиха? "  за илюстрациите, сътворени от изкуствен интелект по творбите на Ботев, Дебелянов, Борис Христов и Георги Господинов.

" Дойде моментът да издам една дребна загадка - от 20 година на компютъра си имам два отворени браузъра. На единия е отворена търсачката на Гугъл, а на другия е първата страница на Dir.bg. Още от праисторическата епоха, когато нямаше Facebook, хората на изкуството търсеха къде да разясняват какво се случва. И бяха намерили форумите на Дир. Една медия, за която и аз съм благополучен, че я има. Днес живеем в един свят, в който мнозина вървят по стъпките на Дир. Всичко върви в посока - цифровизация. Това значи, че и аз мога да бъда публицист. Но разликата сред мен и публицистите е, че ние пишем нашата позиция, а вие - обстоятелствата. За което ви благодаря. Без истината и обстоятелствата, отстранени от гледните им точки, нашето общество няма да успее да просъществува. Но с помощта на всички публицисти, ние ще продължим напред ", съобщи маестро Тодоров.

Снимка: Петър Йорданов

Георги Караманев с усмивка призна, че текстът, с който завоюва наградата, е генериран от изкуствен интелект.

" Включил съм единствено картинките, само че те ни демонстрират какво е изкуството и какво е публицистиката. Ние, публицистите, сме единствените, които държим спасението в ръцете си. Журналистът няма какво да губи с изключение на оковите си през днешния ден. Тук борбата е за свободата и ние би трябвало да я спечелим ", безапелационен бе той.

Снимка: Петър Йорданов

Истинската история , която завоюва най-вече точки от журито е  " Песента на спасението ": Баща и щерка, прегърнати 105 часа под руините " на Гергана Венкова от bTV. История за силата на бащината обич на Джем от Антакия, който бе покрит дружно с дребното си момиченце Танем под руините на къщата им в Антакия след мощния трус през февруари. Призът бе връчен Гери Турийска.

" Няма по-добър публицист от живота. Историите, които той основава, са отвън всякакво въображение. За мен е чест да връча премията на Гергана Венкова от bTV ", акцентира Гери Турийска.

Гери Турийска
Снимка: Петър Йорданов

От своя страна Гергана Венкова благодари от сърце на журито на Web Report. По думите ѝ този репортаж е групов труд на целия екип на bTV.

" Tози репортаж е групов артикул, моя беше концепцията, мой беше текстът. Но всичко беше артикул на труда на целия екип на bTV, който ме изпрати след земетресенията в Турция. Изключителна история, която аз самата не чаках. Но тя сподели, че най-важното е да си в прегръдката с най-близките ", съобщи журналистът.

Гергана Венкова с премията от категория " Истинската история "
Снимка: Петър Йорданов

" 24 Часа на Нюрбургринг "  на Любомир Асенов от LAP е материалът, който взе премията за " Фоторепортаж " за фрагментите от една от най-важните и обичани на почитателите на моторните спортове съревнования. Победителят бе награден от създателя и притежател на фотографска организация " Булфото " Евгени Димитров.

" Искам да ви кажа, че един от разрушените легенди е това, че всичко, което е в интернет, е публицистика. Те са поминък. Думата професионализъм не значи да си популярен, а да владееш доста добре стадиите на основаване на новинарския артикул. В избора си на награден тази година на институцията Дир, ние се придържахме към това ", показа Димитров от сцената на Web Report. 

създателят на " Булфото " Евгени Димитров
Снимка: Петър Йорданов

Любомир Асенов не одобри премията персонално, защото е в Монте Карло, с цел да снима F1.

" Благодаря на сътрудниците. От негово име благодаря, тази премия действително я одобряваме всички сътрудници, тъй като през годините минахме през доста компликации, тъй че всяка премия, която някой от нас получава, радва всички нас ", сподели сътрудника на Асенов, който одобри премията.

Снимка: Петър Йорданов

Асенов обаче беше записал видеообръщение за журито и гостите на Dir.bg.

" На първо място желая пъкъл се извиня, че не мога да участвам персонално. Но положителната вест ме застигна тук в Монпелие. Да правиш медия в България 25 години под политически напън, на територия, на която свободата на словото е на 111 място в света, е извънредно предизвикателство ", сподели Асенов.

За документалния си филм " Войната в Украйна: Няколко истории по-късно " журналистът на Българска национална телевизия Александър Марков сграбчи отличие от " Web Report " за втора поредна година - този път в категория " Видеорепортаж " .  Лентата на Марков демонстрира посредством свидетелските разкази на шест неповторими персони по какъв начин войната в Украйна прекатурна човешки ориси и беляза живота вечно, пред какви трагични избори ги слага, какъв брой смели и сложни решения им се постанова да вземат и каква цена заплащат, с цел да защитят родината си. Репортерът на националната телевизия получи премията си от Деян Веселинов, шеф " Видеопродукция " на Dir.bg.

Благодаря на Dir.bg, че преди няколко години повярва, че онлайн медиите би трябвало да имат и видеосъдържание, показа Деян Веселинов и заяви, че Александър Марков няма да има опция самичък да одобри премията за своя материал, защото е на работа. 

Деян Веселинов
Снимка: Петър Йорданов

" Сигурен съм, че той щеше да благодари на своя екип, на Българска национална телевизия, само че евентуално скоро ще го забележим в живите включвания на Българска национална телевизия пред Народното събрание ", изясни Веселинов. 

Вместо Александър Марков премията одобри неговата сътрудник Карина Караньотова. 

Карина Караньотова взима премията от Web Report 2023 от името на Александър Марков
Снимка: Петър Йорданов

" Всички от Българска национална телевизия доста се гордеем с него, към този момент работим дружно от 12 години ", сподели журналистката.

Журналистът, радиоводещ и меломан Васил Върбанов награди победителката в категория " Подкаст " Гергана Хрисчева от БНР, разкрила завладяващите истории на двама смели млади българи, които не стопират да имат вяра, че донорството и трансплантациите у нас могат да станат налични като в прилежащите ни балкански страни в " Трансплантирани за трансплантациите: Държавата абдикира! ".

" Твърде рядко вземам участие в такива церемонии, само че виждам доста другари в тази зала. Днес и в този момент би трябвало да осъзнаем, че ние имаме синовен, бащински, цивилен, народен дълг и всички публицисти, притежатели на медии, основния редактор, професионално обвързване да запазят парламентарната народна власт в България. И защото стана дума за спорт - в нашата велика игра - ръгбито - има 5 базисни - честност, пристрастеност, взаимност, почитание и дисциплинираност. От тях желая да посочи взаимност, тъй като българската журналистическа общественост има още какво да направи в тази посока. В тази връзка желая да благодаря на господин Иван Брайков, че ме поддържа и конгреси като този да работят за сближение и журналистическа взаимност. Защото тази страна е наша, а не тяхна ", сподели Върбанов.

Снимка: Петър Йорданов

От своя страна победителката означи, че е " напряко сюрпризирана ".

" Да сте здрави, устремени, въодушевени и щастливи. Искам да кажа, че аз боготворя публицистиката, БНР, доста обичам работата си. Имам няколко подкаста и се веселя, че посредством тази форма БНР сподели, че способените, тестваните, експертите имат думата. И тя би трябвало да доближава до нашето общество ", акцентира Хрисчева.

Снимка: Петър Йорданов

За първи път тази година бе връчен приз в категорията " Зелено перо " - за публицистика, виновна към природата. Носител на премията стана журналистът от Нова телевизия Благой Цицелков за материала си " Пустинята Дунав ", а оценката му бе връчено от основния редактор на " 3Е News " Георги Велев.

" Малко е мъчно да приказвам след тези значими, паметни хора, само че с изключение на персоналните истории, бизнесът също би трябвало да бъде почетен по някакъв метод, тъй като скоро ще бъдем всички зелени - щем, не щем ", сподели шеговито Георги Велев и връчи наградата на журналиста от NOVA.

Снимка: Петър Йорданов

" За мен е чест да получа тази премия. " Пустинята Дунав " е роман за нехайството на институциите. Благодаря на моя екип и на продуцента ми, както и на " Нова телевизия ", че е зад тила ми. Честит рожден ден, Dir.bg ", съобщи от сцената на Web Report спечелилият в категорията " Зелено перо ".

Снимка: Петър Йорданов

Изпълнителният шеф на Турските авиолинии Емреджан Инанчер излезе на сцената, с цел да даде премията на репортерите на bTV Бесте Сабри и Иван Георгиев в категория " Гореща точка " за материалите им, отдадени на земетресението в Турция.

Снимка: Петър Йорданов

" Благодаря за премията, за мен е чест, че я владея. Мисля, че и целият ни екип накара. Беше мъчно да погледнеш в очите на хората в тази покруса, да разкажем историята по този начин, че да не прекрачим тънката граница ", показа победителката.

Бесте Сабри
Снимка: Петър Йорданов

Ученикът в Математическата гимназия " Акад. Кирил Попов " в Пловдив Росен Разпопов пък е младият създател , който най-силно впечатли журито на  със публикацията си, оповестена в Scoolmedia - " Борбата за паметниците на културата с мирис на тютюн ". Той бе награден от проф. доктор Ефрем Ефремов, учител във факултета по публицистика на СУ " Свети Климент Охридски ". 

Победителят не беше в залата и не съумя да получи персонално наградата, само че проф. Ефремов му предложи да стане студент във Факултета по публицистика и всеобща връзка, а след това да стане и част от Dir.bg.

Снимка: Петър Йорданов

Ще ви описа една къса история. Един човек носел камъни. На първия ден минал човек и го питал какво прави, той дал отговор, че носи камъни. На втория ден различен човек го попитал какво прави, а той дал отговор, че си изкарва хляба. На третият ден го попитали същото, а той споделил, че строи катедрали. Така е и в публицистиката - има хора, които носят камъни, които си изкарват хляба и които строят катедрали. Ще предложа на наградения да тръгне по третия път - да пристигна във ФЖМК и след това в Dir.bg ", означи преподавателят от СУ.

Снимка: Петър Йорданов

Със специалния приз " Журналистическо майсторство " беше отличена журналистката на БНТ Богдана Лазарова за следствието си " Колцентровете и съдбовните последици за българските младежи, които работят в тях ", с което разкри схемата за машинация в част от колцентровете за финансово вложение, основани от години в България, които се оказват откровени финансови пирамиди. Тя бе наградена от журналистката Евгения Атанасова.

" Запитах се каква е тази премия за журналистическо майсторство. Всички до момента са майстори, само че в тази категория очевидно има още нещо. Ще призная, че не можах да гласоподавам за твоя материал. Но съм два пъти по-щастлива, че всички сътрудници от журито взеха решение тъкмо ти да вземеш тази премия, тъй като знам околко мъчно нещо е проверяващата публицистика. Знаем, че жур. Е дълг към обществото. Втората причина е, че този материал е ориентиран към младите. Това потомство, което желае да живее и печели почтено, само че границата до това да стане нарушител е доста тънка. И мисля, че в нашите истории ние би трябвало да се обръщаме точно към младежите и да гледаме към бъдещето, тъй като другояче сме обречени да стоим в предишното ", акцентира Атанасова.

Снимка: Петър Йорданов

От своя страна победителката цветущ юбилея на Dir.bg. " Конкурсът на Дир сподели, че в България има една доста качествена публицистика. За мен това е доста първокласно жури, тъй като се състои от сътрудници, а те са най-строгите съдници. Оказа се, че колцентровете са финансови пирамиди. За страдание казусът не е завършил и арестите не престават. Трябва да предпазим децата на българи от това нещо. Изкушена съм да благодаря на операторите и режисьора и монтажиста. Това е групов труд ", показа Богдана Лазарова.

Снимка: Петър Йорданов

А ето и цялостният лист на спечелилите в Web Report 2023: 

Общество:

Мариета Николаева, NOVA: Наркодеца 

Икономика:

Анина Сантова, Capital: Десетгодишна мрежа от връзки за милиони в търговете на София: от Видин през Кипър

Култура и изкуство:

Георги Караманев, " Дигитални истории ": " Понякога ще пристигам... " Как ИИ нарисува 10 типичен стиха?

Технологии и нововъведения:

Росен Цветков, bTV: 5G - оттатък митовете

Истински истории:

Гергана Венкова, bTV: " Песента на спасението ": Баща и щерка, прегърнати 105 часа под руините

Спорт:

Станимира Атанасова, bTV: Другите първенци: Писмо до ТЕБ 

Гореща точка:

Бесте Сабри и Иван Георгиев, bTV: bTV репортерите, отдадени на земетресението в Турция 

Награда на журито за журналистическо майсторство:

Богдана Лазарова, Българска национална телевизия: Колцентровете и съдбовните последици за българските младежи, които работят в тях 

Фоторепортаж:

Любомир Асенов, LAP: 24 Часа на Нюрбургринг

Видеорепортаж:

Александър Марков, Българска национална телевизия: Войната в Украйна: Няколко истории по-късно

Подкаст:

Гергана Хрисчева, БНР: Трансплантирани за трансплантациите: Държавата абдикира!

Млад създател:

Росен Разпопов, Scoolmedia: Борбата за паметниците на културата с мирис на тютюн

 

Партньорите на Web Report 2023

се провежда с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти .

Медийни сътрудници са Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание " Мениджър ", телевизия ММ и агенция  " БулФото " .

 

Проектът се осъществя с поддръжката на: ,, , ,, ,,,
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР