Генералният директор на БНТ Константин Каменаров Главният продуцент на БНТ

...
Генералният директор на БНТ Константин Каменаров Главният продуцент на БНТ
Коментари Харесай

БНТ уволни главния си продуцент Роберт Ковачев


Генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров

Главният продуцент на Българска национална телевизия Роберт Ковачев, който е дълготраен чиновник на публичната телевизия, е скъсен от там без каквито и да е пояснения. Новината се разчу във вторник и бе доказана от генералния шеф Константин Каменаров. Пред Mediapool той съобщи, че решението е взето от Управителния съвет на Българската национална телевизия, а задачата е усъвършенстване работата й.

Освен Роберт Ковачев, който е основен продуцент " Вътрешна телевизионна продукция " в Българска национална телевизия, скъсен от служба е и ръководителят на индустриален център " Реализация – Информация " Васил Николов.

Ковачев разяснява сбито пред Mediapool, че никой не му е съобщил претекстовете, с които го махат. " Връчиха ми заповед за редуциране без претекстове ", сподели той. И добави: " Аз съм основен продуцент на вътрешните продукции в Българска национална телевизия и като подобен, осъзнавам доста добре, че мога да не се нравя на управлението, а то е в правото си да си подбере екип ",

Претенцията на Ковачев обаче е, че " казусът е честен ", тъй като след толкоз години работа в Българска национална телевизия не са му казани аргументите за съкращението му. Продуцентът получил сбито пояснение от страна на програмният шеф на Българска национална телевизия 1 Емил Кошлуков, че " по този начин е решил Управителният съвет ".

Не е ясно каква позиция е заел по проблема генералният шеф Константин Каменаров. През ноември м.г., малко откакто встъпи в служба, той се изрече със суперлативи за " История.BG " – една от значимите вътрешни продукции на Българска национална телевизия, осъществени под управлението на Роберт Ковачев. " За миналите пет години " История.BG " се трансформира в един от значимите и разпознаваеми планове на Българска национална телевизия. Форматът потвърждава, че не праймтаймът основава предаването, а таман противоположното. Горд и благополучен съм, че има такова предаване ", сподели тогава Каменаров във връзка петата годишнина на предаването.

Съкращаването на Ковачев идва на фона на идното след няколко дни дело в Софийски градски съд, където Константин Каменаров апелира присъда за шофиране в нетрезво положение. Ако Софийски градски съд удостовери решението на по-долната инстанция той няма да има право да заема поста общоприет шеф на Българска национална телевизия, защото поради присъдата той би бил в несъответственост.

Съкращението на Ковачев обаче основава и юридически проблем на Българска национална телевизия. Като създател на предаването " Референдум " той го е записал в сдружението за групово ръководство на права " Филмаутор ". Самият той обаче не знае какво следва за публичната телевизия откакто " към този момент няма достъп до продукта си ".

В началото на декември новоизбраният общоприет шеф на Българска национална телевизия Каменаров назначи за програмен шеф на Българска национална телевизия с пълномощия да дава отговор за четирите й стратегии Надя Костова. Тя също като програмният шеф на БНТ1 Емил Кошлуков е дълготраен кадър на банкрутиралата ТВ7, където отговаряше за програмното наличие.

Константин Каменаров сподели същата поредност и при подбора на Управителен съвет на публичната телевизия. В него влязоха Валери Запрянов, който бе ръководител на Българския медиен съюз, сплотяващ печатните медии, близки до Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. През 2014-2015 година Запрянов стана съучастник с Тошо Тошев в " Обединени свободни медии " и през тази компания двамата издаваха в. " Преса " и сп. " Тема ".

Малко след банкрута на КТБ стана ясно, че банката на Цветан Василев е наливала пари в огромна част от българските вестници през кухи компании, в това число и в сдружението, издател на " Преса " и " Тема ". Впоследствие против " Обединени свободни медии " бе заведена молба за оповестяване в несъстоятелност и двете издания стопираха да излизат.

В Управителния съвет на Каменаров влезе и Зина Трифонова, която бе юрист на НУРТС - сдружението, което ръководи активността на цифровите мрежи, така наречен мултиплекси и чиято благосъстоятелност бе обвързвана с Цветан Василев. Мултиплексите излъчват стратегиите на ефирните малките екрани в България - " Нова ", бТВ и Българска национална телевизия. След като Цветан Василев изгуби надзор върху сдружението, Зина Трифонова последователно се отдръпна от НУРТС и сътвори лична адвокатска адвокатска фирма.

Най-младият член на управителния съвет на Българска национална телевизия е Антон Андонов. Той е работил като публицист, редактор и сценарист. Участвал е в реализация на планове на продуцентски къщи като " Междинна станция " на Андрей Арнаудов и Иван Христов и " Ноу фрейм медиа " на Виолета Сечкова (приятелка на близкия до премиера Александър Сталийски) и Емил Кошлуков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР