Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя

...
Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя
Коментари Харесай

Директорът на БНР към Борисов: Защо само парите на БНР са орязани

Генералният шеф на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов във връзка намаляването на бюджета на публичното радио с близо 450 000 лв.. Намаляването е стимулирано с държавни разноски поради пандемията, заяви БНР.

Балтаков пита за какво бюджетът на публичното радио е понижен, до момента в който в това време е утвърден трансфер към Българската национална телевизия (БНТ) от 20 милиона лв. за покриване на просрочени отговорности и трансфер към Българската телеграфна организация (БТА) от 2 750 000 лв..

Генералният шеф на БНР предизвестява, че намаляването на средствата за финансови разноски заплашва да сложи Радиото в несъответстваща за обществото позиция, защото ще забави цифровото развиване и обновяването на техниката за лъчение.

Андон Балтаков дефинира сходна политика по отношение на БНР като " тенденциозна и преднамерена ". Той показва, че БНР е журналистическата организация с най-голямо доверие в обществото, а в изискванията на рецесия управлението на публичната медия съумява да почисти над 5 500 000 лв. недостиг.

В предаването " Нещо повече " Андон Балтаков съобщи, че БНР е посочило една забележителна даже за Западноевропейските осведомителни структури фискална дисциплинираност.

" Защо българските управници си разрешават да гледат на БНР като на държавна организация. Бюджетът е избран, поискали сме повече, с цел да финансираме дейностите си, сега сме финансово постоянни, само че парите не доближават за всичко, което желаеме и бяхме възнамерявали да създадем. Защо се насърчава ръководство, което не е предприемало същите ограничения, които управителният екип на БНР предприе през 2020-а година ", сподели той.

Генералният шеф на БНР прикани новите народни представители да погледнат съществено медийния климат и метода, по който са провеждат, финансират се и се ръководят БНР и Българска национална телевизия: " Докато имаме този византийски, витиеват метод по метода, по който се образува бюджетът на БНР, малката врата за сходни дейности, в която държавното управление може да влезе в къщата и да каже " дайте ми толкоз пари, ето ви толкоз пари ", постоянно ще бъде отворена ".

Андон Балтаков съобщи, че народните представители би трябвало да напишат нов Закон за радиото и малкия екран, в случай че желаят да открият транспарантна среда за публичните БНР и Българска национална телевизия и да слагат основите на едно същинско европейско законодателство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР