Генералният адвокат в Съда на ЕС Ив Бо заяви, че

...
Генералният адвокат в Съда на ЕС Ив Бо заяви, че
Коментари Харесай

Съдът на ЕС почти сигурно ще наложи на Унгария мигрантските квоти

Генералният юрист в Съда на Европейски Съюз Ив Бо съобщи, че не би трябвало да се дава ход на дело по жалбите на Словакия и Унгария, в които се оспорва наложителното пренастаняване на търсещи леговище в целия Европейски Съюз, съобщи организация " Ройтерс ".

Двете източноевропейски страни, подкрепени от съседката си Полша, считат, че схемата за наложителни квоти за приемане на мигранти, утвърдена от Европейския съвет през 2015 година, е противозаконна. Те желаят от Съда да я анулира, като акцентират, че приемането ѝ е опорочено от неточности от процедурно естество или свързани с избора на неуместно правно съображение и че схемата не е годна да отговори на миграционната рецесия, нито е нужна за тази цел.

Програмата има за цел да облекчи натиска над бежанските системи в Гърция и Италия след всеобщата имиграция през Средиземно море. В хода на производството Полша встъпва в поддръжка на настояванията на Словакия и Унгария, а Белгия, Германия, Гърция, Франция, Италия, Люксембург, Швеция и Комисията встъпват в поддръжка на настояванията на Съвета.

Генералният юрист отхвърли множеството процедурни причини на Братислава и Будапеща и съобщи, че схемата за пренастаняване на 120 000 търсещи леговище е " подобаваща за реализиране на заложената цел ". Когато мярката бе призната през септември 2015 година, срещу нея гласоподаваха Унгария, Словакия, Румъния и Чехия.

В мнението си Ив Бо съобщи, че договорите на Европейски Съюз позволяват приемане на ограничения за справяне с ясно разпознати изключителни обстановки. Според него Европейски Съюз не е надхвърлил пълномощията си, а гласуваният механизъм е " в действителност съразмерно средство " за справяне с бежанския поток към Гърция и Италия.

Словакия и Унгария внесоха жалбите през декември 2015 година Решение на Европейския съд се чака по-късно тази година, като магистратите рядко одобряват мнение, друго от това на генералния юрист. Властите в Будапеща незабавно оповестиха решението за " политическо " и неосноваващо се на правни причини.

Наказателните процедури

Европейската комисия разгласи през днешния ден, че подхваща втори стадий в наказателните процедури против Чехия, Унгария и Полша. Брюксел е изпратил стимулирани мнения на тртите страни за неспазване на правните им отговорности във връзка с релокацията.

На 15 юни 2017 година Комисията откри производства за определяне на несъблюдение на отговорности и изпрати публични уведомителни писма, отговорите на които не са приемливи, настояват от институцията. В нито един от тях не се показва желанието на тези страни членки в скоро време да стартират да правят премествания на тяхна територия.

Нито един от показаните причини — без значение дали става въпрос за настоящото правосъдно дело против Съвета, което няма суспензивно деяние, изразяването на взаимност посредством други средства или компликациите при осъществяването на инспекции за сигурност — не оправдават неспазването на обещаните налични места. Ето за какво Комисията реши да премине към идващия стадий от производството за определяне на несъблюдение на отговорности.

С решенията на Съвета от страните членки се изисква на всеки три месеца да поемат ангажимент за налични места за пренасяне, с което да се обезпечи бърза и методична процедура за пренасяне.

Докато Унгария въобще не е подхванала дейности от началото на схемата за пренасяне, Полша не е подхванала никакви премествания и не е поемала задължения от декември 2015 година насам. Чешката република не е направила никакви премествания от август 2016 година и към този момент повече от година не е поемала никакви нови задължения.

Сега трите страни имат един месец, с цел да отговорят на Комисията. При липса на отговор или в случай че показаните в отговора мнения не са приемливи, Комисията може да реши да премине към идващия стадий от процедурата за определяне на несъблюдение и да отнесе случая до Съда на Европейски Съюз.

Временната скица за незабавно пренасяне беше основана с две решения на Съвета през септември 2015 година, с които страните членки поеха ангажимент за преместването от Италия и Гърция на лица, нуждаещи се от интернационална протекция.

Комисията рапортува постоянно за осъществяването на двете решения на Съвета в своите постоянни отчети за преместването и презаселването, които тя употребява, с цел да насочи апел да бъдат подхванати нужните дейности. Темпът доста се е нараснал през 2017 година, като от ноември 2016 година са осъществявани над 1 000 прехвърляния всеки месец, а през юни 2017 година е маркиран нов месечен връх с над 3 000 прехвърляния. Към 26 юни са били осъществени общо 24 676 премествания (16 803 от Гърция и 7 873 от Италия).

50 души от Гърция са пристигнали в България, нито един не е бил изместен от Италия.

По-голямата част от страните членки понастоящем постоянно поемат задължения и одобряват премествания, като е изцяло допустимо да бъдат преместени всички отговарящи на критериите претенденти до септември 2017 година, в случай че се поддържа темпът на преместванията от Гърция, а за тези от Италия той в допълнение се ускори.

В тази последна фаза от решаващо значение е страните членки да ускорят преместванията и да поемат задоволително задължения за огромен сбор места за да бъдат преместени всички отговарящи на изискванията претенденти, в това число тези, които евентуално ще дойдат до 26 септември.

При всички положения правното обвързване на страните членки за осъществяването на премествания няма да отпадне след септември: решенията на Съвета по отношение на преместването се ползват във връзка с всички лица, които ще дойдат в Гърция или Италия до 17 септември 2017 година или надлежно до 26 септември 2017 година, като отговарящите на изискванията претенденти би трябвало да бъдат преместени в рационален период по-късно.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Бежанците (1969)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР