Генералът от Обединените арабски емирства Насер Ахмед Насер aр Раиси,

...
Генералът от Обединените арабски емирства Насер Ахмед Насер aр Раиси,
Коментари Харесай

Генерал от ОAE, обвинен в мъчения, оглави Интерпол

Генералът от Обединените арабски емирства Насер Ахмед Насер aр Раиси, против който има няколко тъжби, подадени във Франция и в Турция поради мъчения, беше определен през днешния ден за президент на Интерпол, съобщи Франс прес, като се базира на известие на организацията.

Постът е значително алегоричен, защото същинският началник на организацията е нейният общоприет секретар. Но правозащитни организации и европейски депутати се опълчиха на кандидатурата на Ар Раиси и смятаха, че тя накърнява имиджа на интернационалната полицейска организация.

Президентът на Интерпол има мандат от 4 години, прави тази работа на доброволна основа, без възнаграждение и резервира длъжността, която заема в родната си страна.

Генерален секретар на Интерпол е Юрген Щок, който бе определен на този пост през 2019 година с мандат за пет години и който в този момент се грижи за настоящите каузи.

През октомври 2020 година неправителствени организации, измежду които и Хюман райтс уоч, показаха безпокойствие от възможното избиране на генерала от ОАЕ отпред на Интерпол. Тогава те го дефинираха като представител на " апарата по сигурността, който систематично взима на прицел мирната съпротива ".

Паралелно с това няколко тъжби за мъчения, против Ар Раиси бяха подадени в последните месеци във Франция, където е седалището на Интерпол, както и в Турция, страната, в която в този момент се организира Общото заседание на организацията. В една от жалбите неправителствената организация Център за човешки права на Залива упреква генерала в мъчения и безчовечие против опозиционера Ахмед Мансур, държан от 2017 година в килия с размери 4 метра на 2 метра без дюшек и без отбрана против студа, без достъп до доктор, без хигиена, без вода и тоалетна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР