Генерал Валери Григоров - бивш шеф на Гранична полиция“ и

...
Генерал Валери Григоров - бивш шеф на Гранична полиция“ и
Коментари Харесай

Бивш шеф в СДВР: Жената с бялата кола извърши редица нарушения |

Генерал Валери Григоров - някогашен началник на „ Гранична полиция “ и дълготраен шеф на „ Охранителната полиция “ в Столична дирекция на вътрешните работи, разяснява пред БНР случая от понеделник вечерта пред румънското посолство. Тогава жена с бял автомобил, в който се возеха и двете й дребни деца, се вряза измежду протестиращите, а те от своя страна счупиха предното стъкло и фаровете на колата.

„ Водачът, в изискванията на член 20 от Закона за придвижване по пътищата, е задължен да съобрази пътните условия, метеорологичните условия и всички тези фактори, които въздействат върху сигурността за придвижване на автомобила. Водачът на моторно транспортно средство е направил редица нарушавания, с които е позволил да влезе в кръстовището и в множеството от хора. Оттам би трябвало да се стартира казусът… ", безапелационен е някогашният шеф в Столична дирекция на вътрешните работи.

Според него другата позиция е това, че Министерство на вътрешните работи е длъжно, според член 14 алинея 1 точка 5 от Закона за Министерство на вътрешните работи, да обезпечи защита на публичен ред на всички мероприятия, които са на публично място, и изключително на мероприятия, които са със събиране на голям брой хора.

" Това е нещо, което Министерство на вътрешните работи явно не вижда, не прави и то е наклонност. Това държание на безучастие от страна на Министерство на вътрешните работи е обяснимо единствено и само с това, че те доста политически стартират изборно да подхващат съответни дейности “, изясни ген. Григоров.

Според него във ведомството „ са били длъжни да знаят “ за митинга пред румънското посолство, тъй като, по закон от Министерство на вътрешните работи са длъжни да охраняват публичен ред при осъществяване на всеобщи мероприятия.

„ Там не се споделя дали всеобщите мероприятия са глобени или несанкционирани. Щом са на обществено място, те са длъжни да го създадат “, добави някогашният полицейски началник.

И доразви тезата си:

„ В подобен случай, като не са им известни наркодилърите, по тази причина ли ги подминават в кварталите „ Христо Ботев “, „ Факултета “ и „ Модерно предградие “? Защото би следвало наркодилърите да им се обадят, да знаят че ще популяризират опиати и едвам тогава би трябвало да одобряват дейности по тяхното задържане? “.

Според него в първите дни на митингите Столична дирекция на вътрешните работи са подходили доста съществено, ангажиращо, даже с доста тежко полицейско и жандармерийско въоръжение, което не е било належащо в подобен размер.

" В един идващ миг, когато от политическото и държавното управление осъзнаха, че митингите се задълбочават, в устрема си да смъкват напрежението, те изтеглиха полицейските сили и по този метод сътвориха условия, с които сътвориха опция за конфронтиране на протестиращите с антипротестиращите жители. Целта е една-единствена – да бъде позволено всеобщо сборичкване и това да бъде положителният мотив на Министерство на вътрешните работи да се възползва и да обезврежда палатковите лагери. Когато хората се бият на улицата, държавното управление е умерено ", сподели още ген. Григоров.

Бившият полицейски шеф съобщи, че е част от протестиращите и е всекидневно на площадите. Според него е очевидно „ по какъв начин добре инструктирани хора идват с една-единствена цел - основаване на провокации и основаване на условия за конфликт сред обособени жители “.

Григоров категоризира „ Делта гард “ като „ една от толерираните компании, която е изпълнявала доста съответни шпиц задания, предоставени от политическото управление на Министерство на вътрешните работи и от Делян Славчев Пеевски. Тази компания се появява единствено там, където има съответни бизнес ползи “.

Той попита и за какво не е стартирано следствие против началника на РУ-Дупница, неизпънил решение на ЧСИ, с цел да бъде въведен във притежание притежателят на завода за асансьори в града.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР