Генерал Уесли Кларк е роден в Чикаго през 1944 г.

...
Генерал Уесли Кларк е роден в Чикаго през 1944 г.
Коментари Харесай

Ген. Уесли Кларк: Преди повече от 20 години бях в Русия и съм говорил с руски генерали, тогава съвсем ясно ми заявиха: "Вие, американците, настъпвате в източноевропейските държави, а тези страни ни принадлежат на нас!"

Генерал Уесли Кларк е роден в Чикаго през 1944 година Получава влиятелната стипендия " Роудс " и е признат в Оксфорд, където учи философия, политика и стопанска система. По-късно приключва и висше военно учебно заведение.В продължение на 34 години служи в редовете на американската войска, както и в Министерството на защитата на Съединени американски щати. Участва като пехотинец във войната във Виетнам.

В интервала 1997-2000г. Кларк е главнокомандващ военните сили на НАТО в Европа. Ръководи военната интервенция в Косово. През 2004 година, откакто завършва военната си кариера, се кандидатира за президент на Съединени американски щати от Демократическата партия. Носител е на доста военни оценки, почетни трофеи, а също е и почетен с Президентския орден на свободата.

Ексклузивно за войната в Украйна и борбите в България - Уесли Кларк приказва в предаването " 120 минути " по bTV.

Ще стартира с новината, популяризирана от съветските медии. Висш боен, военачалник Минекаев, споделя, че задачата на Русия е да вземе надзор над огромна територия, стигаща до Молдова, с което да прекъсне достъпа на Украйна до Черно море. Но би ли могло да бъде употребявано като мотив, че Молдова е последваща? Например Русия да анексира Транснистрия от Молдова. Какво е мнението Ви за тази догадка?
Четейки изявленията на Путин и задачите му за първичната дипломация, които Западът и НАТО отхвърлиха, виждайки разположението на силите му – да, доста е разумно да се намерения, че Молдова е идната му цел. На мястото на Молдова бих работил старателно с НАТО, с цел да се укрепи Украйна, да се спре борбата в Украйна и да се изтегли Русия.
Американско-европейското командване в Щутгарт, Германия, разпределя голямо количество оръжия. Какво стои зад тази тактика? А какво стои зад тактиката на господин Путин? Амбицията на живота му да възвърне Съветския съюз и да лиши Източна Европа от правата на нациите да вземат самостоятелни решения за политическите си системи и за политическата им устременост. Това е обезпечено от Хартата на Организация на обединените нации. В случая на Украйна е обезпечено от Меморандума от 1994 година, подписан в Будапеща от Русия. А на господин Путин не му харесва. Иска да го махне.

Предвид това, сега 14 народи, в това число Украйна, са базирали представители към работна група в Германия, в Щутгарт, която получава поръчки от държавното управление в Киев и провежда доставката на оръжия и муниции от разнообразни страни. За какъв тип оръжия става дума?
В общи линии, изпратените оръжия са тези, за които Украйна е декларирала потребност, нужни във войната, за отбраната на Украйна против оръжията, които употребява господин Путин. Така че, когато силите на господин Путин нападнаха Киев, минаха през гористи и застроени региони, бяха употребявани противотанковите системи " Джавелин ", усъвършенстваната LAW система – NLAW, наред с други доста потребни за задачата.
Сега борбата е в по-открит терен в Донбас, само че теренът към момента е доста кален и има доста водни трудности, тъй че не е напълно изсъхнало равно намерено пространство. И въпреки всичко, Украйна ще има потребност от още артилерия, повече бронирани бойни машини и танкове, както и летателни апарати, с цел да може да се бие с съветските сили. Представете си, фронтът е близо 500 км. – доста е огромна територията за пазене. Ако Вие сте агресорът, както е господин Путин, имате избор къде да нападнете. Ако сте защитаващият се – би трябвало да сте мощни на всички места. Бремето за Украйна е много тежко.

Споменахте противотанковите оръжия " Джавелин " – към този момент има хиляди такива в Украйна, както и гаубици. Можете ли да обясните за феновете ни какви оръжия са това?
Оръжието " Джавелин " е противотанкова управляема ракета, с която боец се прицелва към бронирана бойна машина или танк. Има система за прихващане, т.е. щом разпознае облика на задачата се захваща – ракетата се изстрелва и има електроника в бойната глава, която я насочва и уцелва задачата.

Вчера Съединени американски щати оповестиха, че ще бъдат доставени 120 дрона. Украинците знаят ли по какъв начин да боравят с тях?
Украинците, както доста други народи в Източна Европа, имат доста добра просветителна система, доста са начетени и механически грамотни, нямат никакъв проблем с използването.

На този декор, ще Ви задам един доста простоват въпрос, генерале – в случай че тези оръжия са толкоз ефикасни, за какво Украйна има потребност от оръжия от руската епоха от прилежащите ѝ страни?
Логиката е, че по повод подготвени за приложимост оръжия за прекъсване на съветската атака в Донбас е належащо тежко съоръжение и логистична система за поддръжката ѝ. Следователно, би трябвало да има хора, които знаят по какъв начин да работят с нея, да я разглобят, да сменят релсите, колелата, моторите, да я поправят. Тези умения към този момент ги имат в Украйна, тъй като тя е разполагала с това съоръжение – от ерата на Варшавския контракт.
Най-лесно е да се изпрати такова съоръжение към Украйна. Затова молим европейските ни сътрудници да се разделят с това съоръжение, като в края Украйна може би ще може да употребява по-западно съоръжение от Германия, Съединени американски щати, Франция или другаде. Но за момента, оборудването, което им е познато, е това от времето на Варшавския контракт. Което е налично в множеството страни, които са били членки на Варшавския контракт, в това число България.

Но виждате ли риск в изпращането на оръжия към Украйна след съветската позиция, че всички доставки са законни цели?
Смятам, че като се погледнат въпросите на дневен ред в Украйна, е значимо хората да схванат, че това не е борба за самата Украйна. Тя е просто първата стъпка в старанието на господин Путин да преобърне реда след Студената война и даже да наруши споразуменията, реализирани в края на Втората международна война. Старанието е да се отстрани интернационалния ред, учреден на правила, и методът на деяние. Ако Путин успее – може да няма Организация на обединените нации, нито Организация за сигурност и съдействие в Европа, може Хелзинкският развой от 1975 година да бъдат загърбени.

Би настъпило безвластие и власт на мощния – всяка страна би могла да почне да спори кое ѝ принадлежи – това е рецепта за спорове и война. В последна сметка е рецепта, която би унищожила интернационалната комерсиална и финансова система, донесла разцвет за милиарди души по света. Не става въпрос единствено за Украйна, нито даже за Източна Европа, а и за народи в Африка, Южна Азия, дефицит на храна. Дори Китай би трябвало да се опасява от това.

Много хора, опитващи се да поддържат съветската инвазия в Украйна, изключително в нашия район, в Източна Европа, съпоставят днешните събития с ударите на НАТО над Югославия. Какво бихте дали отговор на сходно съпоставяне, като някогашен главнокомандващ на военните сили на Алианса?
В някогашна Югославия открихме, че господин Милошевич бе човек, който гледаше обстановката на място. Мирът настъпи в някогашна Югославия, когато господин Милошевич осъзна, че не може да завоюва нищо повече с военна мощ, когато през 1995 година Хърватия атакува при интервенция " Светкавица " и, малко по-късно, господин Милошевич реши, че в този момент би бил подобаващ миг за мир. Г-н Путин работи със същия проект. Ще настъпи мир в Източна Европа и в Украйна, когато господин Путин реши, че не може да завоюва нищо повече със мощ и тогава ще пристъпят дипломатите – ще има разногласия, взаимни отстъпки, опасения.

Хората би трябвало да схванат, че не беше въпрос хора извън да съумеят с молбите към господин Милошевич да спре войната – не се получи, доста европейски държавни глави пробваха. Дори американският опит не сполучи. Получи се едвам, когато хърватската войска бе задоволително мощна да обърне сръбската войска в Далмация и в Източна Босна и заплаши Сърбия – това приключи войната и отвори пътя към договарянията за мир. Смятам, че същият урок ще е използван и за Украйна.

Как всичко това въздейства на сигурността на Източна Европа сега на фона на съветските дейности? Увеличават ли се рисковете?
Мисля, че да. И в случай че погледнете хората в Литва, Латвия и Естония, Полша, Словакия – всички те го виждат и схващат. Ако си живял с Русия и разбираш метода, по който мисли господин Путин, метода, по който е обвързван с интернационалните закононарушения, с финансов напън, с потреблението на енергетиката за придобиване на надзор от страна на Русия – по тази причина нациите в Източна Европа са толкоз решени да оказват помощ на Украйна. Преди повече от 20 години бях в Русия и съм приказвал с съветски генерали, тогава напълно ясно ми обявиха: " Вие, американците, настъпвате в източноевропейските страни, а тези страни ни принадлежат на нас! ".

Ние, като американци, не мислим, че направляваме която и да било друга страна. Та ние в личната си страна имаме проблеми с демокрацията, в случай че би трябвало да съм почтен. Но имаме вяра, че нациите би трябвало да имат правото сами да избират формата си на ръководство и личната си принадлежност. Ние не имаме вяра, както Русия, че избрани народи принадлежат на някоя друга нация. Това е главното различие, до това се свежда и това води опасенията в Европа по отношение на дейностите на господин Путин в Украйна.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР