Генерал, санкциониран от Съединените щати, става министър на отбраната на

...
Генерал, санкциониран от Съединените щати, става министър на отбраната на
Коментари Харесай

Санкциониран за купуване на руско оръжие стана министър на отбраната на Китай

Генерал, глобен от Съединените щати, става министър на защитата на Китай. Това основава още едно затруднение за военния разговор в под напрежение миг от връзките на Вашингтон и Пекин.

Международният опит на Ли Шанфу е дребен, само че името му одобрено на Националния национален конгрес в неделя, а номинацията - предстояща, откогато партията го направи член на Централния боен комитет в края на октомври.

От есента на 2018 година 65-годишният Ли е под вторични американски наказания за съдействие на трети страни с Русия - поради покупката на изтребители Су-35 и зенитно-ракетни комплекси С-400 (и това бе първият случай на използването на такива наказания година след закона, допускащ налагането им).

Въздушно-космическите технологии са все по-важни

Активите му, дружно с тези на департамента за развиване на оборудването на китайската войска са в санкционния лист на Министерството на финансите на Съединени американски щати. На китайското министерство на защитата бе неразрешено да купува отбранителни технологии американско произвеждане. Те се прибавиха към американските наказания в сферата за военно-техническото съдействие, въведени след потушаването на студентските митинги през 1989 година

Работил е и на китайския космодрум " Сичан " и е управлявал стартирането на първия китайски луноход, работил е по сателитната стратегия на страната. Според " Блумбърг " кариерното му развиване свидетелства за възходящото внимание, което Пекин отдава на аерокосмическите технологии. През 2016 година пък става заместник-командващ на тогавашните нови сили за стратегическа поддръжка на Народноосвободителната защита - първокласен орган, претрупан със задачата да форсира развиването на китайските качества за галактическа и кибервойна.

 Космическите упоритости на Китай: робот на Марс, човек на Луната Космическите упоритости на Китай: робот на Марс, човек на Луната

Назначението му може да усложни китайско-американските връзки, към този момент изострени от свалянето на китайския шпионски балон над водите на Съединени американски щати през февруари и напрежението към Тайван.

Между острите послания и разговора

Назначаването му следва и предизвестие от новия външен министър Цин Ган, че " сигурно " ще има спор със Съединените щати, в случай че Вашингтон не промени метода. От друга страна, в Китай министърът на защитата има относително малко власт.

 Китай позволи спор със Съединени американски щати и обвърза помощта за Русия с американската за Тайван Китай позволи спор със Съединени американски щати и обвърза помощта за Русия с американската за Тайван

Изборът на персона въпреки всичко основава напрежение. " Фактът, че е глобен, е несръчен за Китай и за Съединени американски щати - мисля, че Съединени американски щати би трябвало да създадат изключение, което може да е евентуално мъчно вкъщи ", Лайл Морис, старши помощник в Asia Society Policy Institute, за " Файненшъл таймс ". По думите му Ли го чака доста работа: връзката сред двете армии рядко е била в толкоз неприятно положение, ще би трябвало непрекъснато да върви по тъничък лед - сред това да демонстрира увереност и да открива връзки с сътрудниците си, продължава.

Въпросната връзка се усложнява от обстоятелството, че доста канали са прекратени напоследък - горещата линия сред въоръжените сили бе употребена при случая с балона, само че тези на равнище заместител помощник-секретар на Съединени американски щати не се употребяват от невижданите учения в Тайван през лятото поради визитата на тогавашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси през август.

Вашингтон сега се пробва да възвърне този диалог; в Пекин обаче - изключително след свалянето на балона - имаше опозиция.

Технократ с връзки с Русия

Експертите също показват връзките на Ли с Русия като една от евентуалните аргументи за покачването му. " Отношенията с Русия са още едно от основните връзки на Китай в региона на защитата ", сподели Джоел Вътноу, специалист по Народноосвободителната войска в Националния университет по защита. " Белите книги за защита на Китай съвсем постоянно приказват за Съединени американски щати и за Русия. Те би трябвало да ръководят и двете връзки, защото желаят непоклатимост със Съединени американски щати и взаимност с Русия. "

Семейният генезис на Ли също може да е изиграл роля. Баща му Ли Шаоджу е бил полеви пълководец на Северозападната полева войска по време на китайската революция и е принадлежал към същата секта като бащата на президента Си Цзинпин и бащата на Джан Юся, заместник-председателя на Централния боен комитет, който Си задържа отвън нормалните възрастови ограничавания.

Технократичният профил на Ли също евентуално е значим. " Оперативният и софтуерен опит на идващия китайски министър на защитата е изключително подходящ, като се има поради, че Народноосвободителната войска има за цел да стане войска от международна класа до 2049 година ", споделя за " Ройтерс " Джеймс Чар, академик по сигурността в Сингапурското учебно заведение за интернационалните проучвания S. Rajaratnam.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР