Генерал-майорът от украинските въоръжени сили Дмитрий Марченко заяви в интервю

...
Генерал-майорът от украинските въоръжени сили Дмитрий Марченко заяви в интервю
Коментари Харесай

Най-защитеният мост в света - Кримският - става цел № 1 за Киев с оръжията от Запад

Генерал-майорът от украинските въоръжени сили Дмитрий Марченко съобщи в изявление за плана " Крым.Реалии ", че откакто Украйна получи оръжията, обещани й от Запада, Кримският мост ще бъде нападнат.

" Това не е загадка нито за техните военни, нито за нашите военни, нито за техните цивилни, нито за нашите цивилни. Това ще бъде задачата номер едно, която би трябвало да реализираме ", сподели Марченко.

Според генерал-майора на ВСУ е належащо да се " прекъсне основното " черво " за доставка на запасите " към Крим. " Веднага щом това " черво " бъде отрязано, ще настъпи суматоха. А тези, които обикаляха там с съветски флагове, ще стартират да обикалят с украински. За страдание, популацията там е такова ", споделя той.

Също по този начин, съгласно Марченко, който управлява защитата на Николаев и Николаевска област, след приемането на обещаното от Запада оръжие украинските войски ще могат да стартират контранастъпление и да го завършат до края на лятото. " Просто би трябвало да ги довършим, имаме темпото, имаме волята, просто ни дайте някои оръжия и ще го създадем ", сподели той.

От началото на войната украински военни и политици настояват, че има проекти за заличаване на Кримския мост. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков назова сходни изказвания " анонс за вероятен терористичен акт, което е безусловно недопустимо ".

Руските проправителствени медии разгласиха публикации, в които цитираха военни специалисти, съгласно които методите към моста са обезопасени и Украйна не разполага с оръжия, с които да го порази от огромно разстояние.

Кримският е най-дългият мост в Русия: със своите 19 км той съедини полуостров Крим и Краснодарския край.

Автомобилната част на структурата беше открита на 15 май 2018 година, а през декември 2019 година президентът на Русия Владимир Путин откри и придвижването по ЖП сектора от моста, като измина пътя от Керч до Таман на релсов рейс. Първите влакове от континентална Русия до полуострова потеглиха в края на 2019 година. Стойността на оборудването се прави оценка на 228 милиарда рубли. През май 2018 година по моста беше пуснато автомобилно придвижване, а влаковете започнаха да се движат през декември 2019 година

Ако Кримският мост бъде взривен, това даже няма да е сравнимо с крайцера " Москва ", а с доста по-сериозни вреди върху имиджа на Русия и цялата " специфична интервенция ", както назовават в Кремъл нашествието в Украйна.

Сайтът " Войнасфейками.рф " написа, че въоръжените сили на Украйна не разполагат с оръжия, способни да навредят на Кримския мост. Например украинските ракети няма да могат да доближат Керченския пролив заради непълен обхват. Но такава оценка има поради " Точка У " с техния 120-километров радиус.

Докато в края на април Съединени американски щати пуснаха на въоръжение в Украйна тактически ракетни комплекси M270 MLRS, способни да нанасят удари на дистанции до 300 километра, отбелязва изданието " Блокнот ".

А на 6 май стана известно, че въоръжените сили на Украйна са получили и тактически ракетни системи M142 HIMARS: техният обхват е до 500 километра. Освен това не трябва да забравяме и украинските ракети " Нептун ". Те са предопределени да удрят кораби, само че теоретично могат да се употребяват против огромна структура като мост.

Ръководителят на анексирания Крим Сергей Аксьонов споделя, че изказванията за удара по моста " за следващ път удостоверяват, че нацисткият режим, който се настани в Киев, би трябвало да бъде смачкан до дъно ". " Само по този начин можем обезпечено да унищожаваме заканите, идващи от територията на Украйна ", споделя Аксьонов.

С него е склонен и кримският политолог Владимир Джарала. По думите му " заканите от Украйна за взривяване на моста не вещаят нищо положително ": " Украинските националисти няма да пропуснат опцията на свещения ден 9 май нещо да сътворят. Следователно всевъзможни, даже най-идиотските изказвания от страна на формален Киев или отвличат вниманието от нещо, или приготвят за нещо. Следователно бдителността престава да бъде нереално разбиране и става все по-ясно, че единствено цялостната разпродажба в обозримо бъдеще на всички бъдещи закани от страна на това " смъртно болно образувание " е гаранция за цялостна сигурност ", счита той.

Междувременно НАТО удостовери, че Алиансът е подготвен за дълготрайни доставки на оръжие за Украйна. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг преди втория работен ден от срещата на министрите на защитата на НАТО.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дава отговор, че всичко ще бъде наред. " Мостът и всички стратегически обекти се обезпечават с всички нужни ограничения за сигурност и нерешителност от съответните служби ", споделя той.

Но член-кореспондент на Руската академия на ракетните и артилерийски науки, пенсионираният капитан от първи сан Константин Сивков, не е склонен с него. Според офицера даже не става дума за ракети: Киев може да изпрати подводни диверсионни групи да взривят моста.

" Подкопаването на опора на моста е мъчно нещо. Една саботажна група не може да реши тази задача. Освен това би трябвало да се има поради, че имаме плътна система за противоподводна диверсионна защита и ще бъде мъчно да се проникне, само че въпреки всичко е допустимо ", споделя Сивков.

От друга страна, кримският сенатор Олга Ковитиди счита, че Кримският мост е предпазен от офанзиви: от въздуха мостът е предпазен от два полка, оборудвани със С-400, те основават един тип купол с диаметър 400 километра. Освен това има спомагателна многостепенна отбрана от системи за противовъздушна защита, в това число " Панцир С-1 ". " Черноморският флот пази моста от водата, самият мост е оборудван със сериозна система за хидролокация, която разрешава да се изключат подводни диверсии ", споделя Ковитиди.

По думите ѝ Кримският мост през днешния ден е най-защитеният мост в света. " Обектът е предпазен и от ракетен комплекс " Вихър ", система за хидролокация и противопоставяне на диверсанти " Плавник " – при разкриване на водолази на разстояние по-близо от 300 метра от моста се включва звуков сигнал с условие за овакантяване на неразрешената зона. Ако неканеният посетител не промени курса и доплува на по-малко от 100 метра от опорите на моста, интензитетът на звуковия сигнал се усилва внезапно, до болковия предел, и човек не може да издържи ", изяснява сенаторът.

Мостът, в допълнение към Министерството на вътрешните работи и ФСБ, се охранява от специфична военноморска бригада на Руската армия - те патрулират акваторията с катери, а също по този начин са въоръжени с автомати, картечници, гранатомети и портативни зенитноракетни комплекси.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР