Генерал Брис Олигуи Нгуема обяви новия лидер на Габон след преврата

...
Генерал Брис Олигуи Нгуема, който беше обявен за нов лидер
Коментари Харесай

Генерал Брис Олигуи Нгуема, който беше обявен за нов лидер на Габон в часовете след военното превземане на властта в сряда, служи на дългогодишния бивш президент на централноафриканската страна Омар Бонго, преди да се насочи към неговия син, сваления лидер Али Бонго.

Генерал Нгуема е началник на републиканската гвардия, най-мощната армейска част в страната, от 2019 г. насам, като близки източници го описват като харизматичен и уважаван. Първото изявление, обявяващо преврата, беше прочетено в двора на президентския дворец, крепост, защитена от неговата военна част.

Твърди се, че е дискретно и потайно, Нгуема отсъства от първите три изявления, прочетени от висши армейски офицери на национална телевизия, за да обяви преврата.

Но габонската телевизия продължи да излъчва същите изображения: мъж, очевидно Nguema, в униформа и зелена барета, носен по улиците на столицата Либревил от ликуващи войници, скандиращи „Oligui président“.

Нгуема също се появи като говорител в часовете след съобщението, отговаряйки на въпроси на френския вестник „Le Monde“.

Бонго – който беше обявен за победител на изборите в събота само час преди началото на преврата – беше принуден „пенсиониран", но той все още „се радва на всичките си права", каза Нгуема. „Той нямаше право да служи трети мандат; Конституцията беше погазена и самият метод на избор не беше добър. Така че армията реши да обърне страницата, за да изпълни своите отговорности.“ 

Той подчерта „недоволството“ в Габон и „болестта“ на Бонго, имайки предвид инсулт през 2018 г.

Тъй като Бонго беше ограничен под домашен арест , самият Нгуема беше назначен да ръководи преходната власт на Габон, държана високо от неговите войски сред ликуващи тържества по улиците на столицата Либревил и икономическия център Порт-Жентил.

 

„Човек на консенсуса“

Роден от баща фанг, основната етническа група в Габон, Нгуема, на 48 години, е израснал предимно с майка си в провинция Haut-Ogooue, крепост на Бонго.

Нгуема служи като адютант на бащата на Али Бонго, Омар Бонго, който управлява Габон с железен юмрук почти 42 години до смъртта си през 2009 г.

Превратът в Габон ще сложи край на 50-годишната династия, ако президентът Али Бонго бъде свален

"Той е човек, който познава много добре габонския военен апарат, добър войник, обучен в добри военни училища," включително кралската военна академия Мекнес в Мароко , според член на Габонската демократическа партия (PDG) на Бонго, който говореше при условие за анонимност.

„Когато го срещнах, той беше доста интелигентен човек, лесен за общуване и не се страхуваше от журналисти“, Франсис Кпатинде , журналист и преподавател, специализиращ в Габон в университета Sciences-Po Paris, каза пред FRANCE 24.

Нгуема беше известно, че е изключително близък с по-големия Бонго, като го обслужваше от 2005 г. до смъртта му в болница в Барселона.

Но Нгуема беше отстранен през 2009 г., след като Али Бонго беше избран да наследи баща му, започвайки 10-годишен престой като военен аташе в посолствата на Габон в Мароко и Сенегал.

 

Той се върна на известност през 2018 г. като началник на разузнаването на републиканската гвардия, заменяйки полубрата на Али Бонго, Фредерик Бонго, преди да бъде повишен в генерал шест месеца по-късно.

Като крайъгълен камък на силите за сигурност на Габон, плешивият и атлетично изграденият Нгуема подтикна Али Бонго да подобри условията на работа и живот на своите хора, като обнови съоръженията им, финансира училища за децата на войниците и обнови жилищата.

Мерките му спечелиха уважение и съчувствие от колегите му, според източника на PDG.

"Той не е много приказлив, но е много ценен от хората си. Той е Юлий Цезар, а Юлий Цезар се грижи за комфорта на своите легионери", каза източникът, имайки предвид римския генерал.

Бившият колега похвали Нгуема като „човек на консенсуса, който никога не повишава тон, който изслушва всеки и систематично търси компромис“.

Нгуема включи офицери от всички клонове на армията в Комитета на хунтата за преход и възстановяване на институциите, който беше създаден, за да поведе Габон в следващата политическа ера. Лидерите на преврата все още не са предложили график за връщане към гражданско управление.

(ФРАНЦИЯ 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР