Генчо Генчев е кмет на община Свищов от 2015 г.

...
Генчо Генчев е кмет на община Свищов от 2015 г.
Коментари Харесай

Кметът на Свищов: Изграждането на индустриален парк е най-важният проект за мен

Генчо Генчев е кмет на община Свищов от 2015 година Завършил Професионална гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч. Бакалавър е по " Бизнес администрация " и магистър по " Стопанско ръководство " в ЮЗУ " Неофит Рилски ". От 2007 година до 2015 година е бил кмет на село Царевец. Основател и ръководител на организационния комитет на Националния фолклорен фестивал " Фолклорен извор ". Член е на Световната асоциация по фолклор. Actualno.com го потърси за изявление, в което да опише за свършеното през годината, за компликациите през които минава общината и желанията му за идната година.

Г-н Генчев, следва реституция на 150-годишната черква " Св.св. Кирил и Методий " в Свищов, като са обезпечени средства за план, а има ли алтернатива за финансиране на строително-монтажните работи?

Тук не приказваме за ремонт, а за отпуснати средства от Великотърновската митрополия и благословията на Великотърновския митрополит Григорий, че би трябвало да се направи капиталов план, който е на немалка стойност. Това е монумент на културата с национално значение - една изключителна черква, издигната във времето. След като се изготви план, той ще бъде дарен на община Свищов и ние ще търсим опция посредством другите оперативни стратегии, а и тези, които дават опция за финансиране на туристически обекти, каквато се оказа тя със своята архитектура. Екип от архитекти, които са експерти в региона на нематериалното и материалното културно завещание ще изготвятт първокласен механически план. Храмът е затворен, концепцията е да го създадем работещ.

Очакваната инвестиция каква е?

По груби калкулации ще са нужни към 3 млн. лева за възобновяване й, защото покривът й изобщо го няма, има доста градивни нарушавания и това ще оскъпи реставрацията.

Ще има ли потребност от утвърждение от Националния институт за недвижимо културно завещание?

Да. Обекти от нематериалното и материалното културно завещание се създават единствено от правоспособни архитекти да проектират монументи на културата.

Започнахте през април ремонт за 1,6 млн. лева на спортната зала „ Септември “ след констатации, че има съществено градивно увреждане, какво е ситуацията в този момент?

90% от строително-монтажните работи са завършени. Остават така наречен довършителни работи. Направено е укрепването, уширението и се надявам идната година, през февруари-март, залата да бъде отворена за всички фенове на спорта. Изключително положително е осъществяването от страна на компанията към този миг - с подсилване, с енергийна успеваемост. Трудно щеше да бъде със лични средства да го създадем.

Обещахте тогава скейт парк за подрастващите, какво стана?

И той е подготвен. За коледните празници подаръкът е за всички фенове на скейт спорта. Намира се в зоната на игрище " Септември ". Модулите са построени, сложени са и се радват на новите гости.

Кои са останалите ви най-важни инфраструктурни обекти за годината?

Подобряването на градската витална среда по ул. " Патриарх Евтимий ", " Симеон Ванков ", " Стоян Ников ". Интервенциите там са доста съществени, изключително в двата най-отдалечени квартала. Изцяло се подмениха водопреносните мрежи, осветлението, кътове за отдих, асфалтиране, отвесна планировка и тротоарна настилка. Всички получиха европейски образ. Има довършителни работи по " Стоян Ников ". Изграден е и паркът " Хаджи Димитър ", паркът в кв. " Стоян Ников ", който е над 2,5 дка. Остава да се достави парковата мебел. Водопроводите на 39 улици ще бъдат нови, като все още 23 са с сменен тръбопровод. Асфалтиране на разнообразни сектори от Свищов. Дейността ще продължи и през 2022 година Широкомащабна беше годината за инфраструктурата. Заделени бяха близо 500 000 лв. за 15-те села, които са напълно с ново улично осветяване, с енергоспестяващи тела. Остава да приключим осветлението и в село Овча могила. Знаете, че за община Свищов както през тази, по този начин и през идната година сме насочили напъните си за създаване на Дунавски промишлен софтуерен парк. Това е най-значимият план на моя мандат като кмет, защото хората желаят Свищов да се развива, да стане конкурентен стопански център за Северна България. Това е сложна стъпка, само че с общи старания ще изградим своята индустриална зона. В края на тази година Дунавският промишлен софтуерен парк получи лиценз, с което се утвърждава като всички индустриални паркове. В момента тече избор на реализатор за подробния организационен проект. Надявам се да успеем да се възползваме от европейските стратегии, от проекта за възобновяване, който всички чакаме с огромно неспокойствие.

Какви са му параметрите като територия и като планове?

Над 330 декара. Средствата, които считаме да влагаме в него, са към 38 млн. лева - за създаване на цялата подземна и надземна инфраструктура, да бъдат готови всички имоти, с цел да ги представим на претендент вложителите.

В борбата за финансирането му сами ли ще бъдете или в партньорство?

Тук е въпрос на решение дали ще участваме в партньорство с страната. Във всички случаи няма да концесионираме. Паркът или ще бъде или единствено общински, или общински с държавно присъединяване.

Не обмисляте очевидно публично-частно партньорство?

Зависи до каква степен е сериозен вложителят. С лека ръка няма да позволим паркът да служи на нечии частни ползи. Много деликатни ще бъдем в прецизирането на оператора. Почти сме на финалната права с източната част на индустриалния парк. От предходната година инвестирахме значително средства за разкриването на 4-ти каптаж на минералния извор. С триумф се увенча работата ни. Водата изскочи. В момента се приготвят биохимичните и експертни разбори, с цел да бъде записана и препоръчана като обект на бъдещи вложители.

Какъв е дебитът ù?

20 литра в секунда.

Планирате ли нарастване на налози и такси следващата година?

Не. Независимо от скока на електрическата енергия и повишаването на главните материали, успяхме да балансираме по този начин разходната политика в проект сметката си, че да не усилваме такса боклук. Искам да ви уверя, че това няма да повлияе на качеството на услугата от общинското дружество " Чистота ". Просто тази година няма да влагаме в уреди и машини. Ще използваме целия запас, с който разполагаме. В новия програмен интервал чакам да има благоприятни условия, посредством които да обогатим машинния парк и оборудването.

Колко съществено се отрази съчетанието от рецесии на бизнеса във вашия регион, има ли съществено пострадали?

Потърпевши са най-много в региона на ресторантьорството и предлагането на характерни услуги. Изключително мъчно е за бизнеса. Имам информация, че доста дребна част от него съумя да се възползва от помощите, отпуснати от страната, защото не отговаряха на критериите или не биваха допускани до обезщетенията. Надявам се през 2022 година да съумеят да запазят активността и бизнеса си в община Свищов. Радостен съм, че огромна верига хранителни магазини отваря тук след Нова година, което основава опция за по-голяма конкуренция на пазара.  

Наскоро завършихте плана за 27 обществени жилища като строителство, по кое време постройката ще се извърши с живот?

Вече е утвърдена наредбата и правилникът, по който ще бъдат настанявани лица от уязвими групи. Мисля, че до няколко месеца ще бъдат настанени първите консуматори. В края на тази година подписахме и съпътстващия план по ограниченията, по които можем да ги подпомогнем. Ще им дадем опция за работа, децата им ще могат да учат или да вървят на детска градина, с цел да се интегрират пълноценно. 

Какво ще е най-важно, с цел да дадете такова жилище и какъв брой време ще остават потребителите в тях?

Срокът за престояване е 3 години. Така е сметнал ръководещият орган. В този интервал даденото семейство или лице да може да се интегрира, да си стъпи на краката, а по-късно да поеме по своя житейски път. Максималната такса е 5 лв. месечен наем. Ще има хазаин, който ще ръководи жилищата и ще следи за реда в тях. Условията за кандидатстване са оповестени на уеб страницата на общината. Критериите са доста ясни. Няма да бъдат настанявани лица с лека ръка, при изискване, че им се дава ново жилище.

Не си представяме, че семейство от циганска махала просто ще се нанесе и ще си заживее в ново жилище, нали?

Точно по този начин. Някои си мислеха, че строим жилища за роми, за малцинства. Жилищата са за хора, които в действителност се нуждаят да им се подаде ръка, им се даде късмет да си проправят път в живота. Надявам се съпътстващата стратегия да им е потребна.

Точно преди година вие станахте първи доброволец в коронавирус отделението на болничното заведение. Имахте ли почитатели?

Има доста хора, които се включиха по един или различен метод - материално, морално. И тогава, и в този момент не престават да подаряват. Аз и към този миг не спирам да оказвам помощ на коронавирус отделението, на лечебното заведение, на хора, които са с коронавирус зараза, а и с други болести. Спрямо равнището на лечебното заведение успяхме да се оправим и продължаваме да се оправяме с предизвикването Ковид-19. Четвъртата вълна за нас беше много по-спокойна. Комплектовани са отделенията с нужния брой експерти лекари, медицински и санитарни произведения.

Имаше изявления неотдавна, че детското поделение е затворило, по този начин ли е?

Няма такова нещо. Детското поделение работи в цялостен синхрон. Получи се преди няколко месеца разтърсване, защото единият от педиатрите умря. Другият се пенсионира и отхвърли да продължи работа, само че направихме нужната организация и е обезпечен медицински екип.

Излезе преди година разбор, че болница в Свищов е прегледен образец за рецесията, в която изпаднаха лечебните заведения в дребните градове. Ще потвърдите ли, че това е по този начин?

Да. Неглижирането на общинското опазване на здравето в годините обратно е голямо и пристигна моментът, в който да се покаже същинското им положение. Знаете, че те съществуват в периферията на България, само че са значим обществен фактор и в една обстановка като с ковид, всички разчитаме на личните си лечебни заведения. Затова изпаднахме в подобен колапс. Надявам се политиката да се промени към увеличение на помощта за раздалеченост, тъй като няма по какъв начин хората да пътуват по 50 км, с цел да се лекуват. Проблемът се заформи с навлизането на частни лечебни заведения, с финансирането на клиничните пътеки, с условията за нужен брой експерти в поделение. Общинските лечебни заведения не могат да ги набират. Трябва да се намерения за оскъпяване на клиничните пътеки. Не знам кой пресметна, че коронавирус се лекува за 7 дни. Има доста пациенти, които над 20 дни са на стационарно лекуване. Разходите са повече от 2000 лв., а клиничната пътека е 1000 лв.. Загубите са за сметка на лечебното заведение. Не мога да отрека и хубавите моменти, че съответно се получиха помощи от страната, с които успяхме да стъпим на крайници, дофинансираха се някои от дейностите, получиха материали и консумативи, с цел да се оправят с ковид-инфекцията. Ако нямаше дотиране от страната под разнообразни форми, болничното заведение нямаше по какъв начин да продължи работа. Вчера получи поредна помощ от О2 за към 40 000 лв., за сметка на цените на тока. Преди седмица пристигна фактура за 45 000 лв. - растеж над два пъти, при към 15 000 лв. преди този момент. И още веднъж преливане от пусто в празно. 

Допада ли ви концепцията лечебните заведения да не са търговски сдружения?

Много дори. Винаги съм казвал, че образованието от детската градина до довеждане докрай на висше обучение би трябвало да е гратис. Здравеопазването би трябвало да е гратис. Здрава и образована нация - това са основни цели за всяка страна.  
Генчо Генчев: 29 улици в Свищов ще бъдат преасфалтирани и с напълно нов тръбопровод
Генчо Генчев е кмет на община Свищов от 2015 година Завършил Професионална гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч. Той е бакалавър по " Би...
Прочети повече
Според доклада й за предходната година общинската ви болница е с над 1,1 млн. лв., част от тях просрочени, по какъв начин вие виждате излаз от тази обстановка?

Към този миг болничното заведение няма просрочени отговорности. Стопена е тази огромна разлика. Към днешна дата има настоящи отговорности от 246 000 лева Дълговете й бяха насъбрани в годините обратно. Ние цяла година се опитваме да ги понижаваме. Мисля, че до края на месец март ще ги нулираме. Когато встъпих в служба преди 6 година, заварих 6 заплати обратно неплатени към личния състав, над 1,4 млн. лв. дълг, неизплатени обществени придобивки, изчезнало съоръжение, изчезнали условия. Към този миг лечебното заведение е устойчиво. Оползотворяваме финансовия запас за възстановяване на материалната база, за повишение на заплатите, което им дава сигурност. Мениджмънтът е добър, работим в синхрон за стабилизиране на лечебното заведение. През 2022 година чакаме да стартират действия по Оперативна програма " Региони в напредък " за създаване на коронавирус поделение по план, който е утвърден.

Фондация, в която вие сте ръководител, е един от най-сериозните донори на болничното заведение?

Да, това е интернационална фондация " Алеко Константинов ". Не сме ние най-големите донори. Просто тази сметка общината разкри и по нея се набираха средства от донорите. Те бяха циклично превеждани на болничното заведение съгласно потребностите й. Има доста донори, няма да ги изброявам, с цел да не се обиди някой. И най-малкото, и най-голямото подаяние ни трогваха.

Сред донорите е и " Интръст " - компания на депутата Делян Пеевски?

Да, те подариха защитно облекло, санитарни произведения, печки, консумативи, кислородни компенсатори. Всеки откликна с каквото може и аз съм доста признателен, че една такава рецесия ни направи по-добри. Животът на хората е значим. На мен от лявата страна в кабинета ми стои клетвеният лист – „ във всичките си дейности да се управлявам от ползите на жителите и да работя за тяхното благополучие “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР