Ген. Марк Мили, председател на съвета на началник-щабовете на САЩ,

...
Ген. Марк Мили, председател на съвета на началник-щабовете на САЩ,
Коментари Харесай

Военните нямат роля в президентските избори, заяви висш американски генерал в Конгреса на САЩ

Ген. Марк Мили, ръководител на съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати, е уверил Конгреса на Съединени американски щати, че въоръжените сили на Съединени американски щати няма да имат никаква роля в реализирането на изборния развой или решаването на противоречив избор, съобщи Асошиейтед прес.

"Дълбоко имам вяра в правилото на аполитичните американски въоръжени сили ", декларира ген. Мили в писмени отговори на въпросите от две представителки на

Демократическата партия в Конгреса, които разгласиха отговорите на генерала през вчерашния ден.

"В случай на спор по някой аспект на изборите, по закон американските съдилища и Конгресът на Съединени американски щати са задължени да вземат решение всички разногласия, а не армията. Не планувам роля на въоръжените сили в този развой ", акцентира ген. Мили.

Тонът му отразява дългогодишните възгледи на военните водачи, които упорстват въоръжените сили да стоят настрани от политиката, отбелязва АП.

Но две членки на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите - Елиса Слоткин от Мичиган и Мики Шерил от Ню Джърси, настояват, че изказванията на президента Доналд Тръмп в последно време и напъните му да употребява военните за потушаване на митингите са подхранили опасенията им. Слоткин е била анализатор в Централно разузнавателно управление на САЩ и политически консултант в Пентагона, а Шерил е служила във военноморсия флот като водач на хеликоптер 10 години. Те прецизираха, че въпросите са били изпратени и до министъра на защитата Марк Еспър, само че той още не е дал отговор.

Коментарите на ген. Мили акцентират необикновената политическа среда в Америка, където президентът Тръмп съобщи без доказателства, че чака всеобщ избор по пощата да направи изборите неточни и лъжливи, и загатна, че може да не одобри изборните резултати, в случай че загуби, отбелязва АП. Многократните изказвания на Тръмп, оспорващи валидността на изборите, провокираха невиждани опасения от евентуален безпорядък към резултатите от вота.

Появиха се спекулации, че военните може да бъдат извикани да се намесят - или от Тръмп, опитващ се да ги употребява, с цел да ускори възможностите си за преизбиране, или, както загатна противникът му от Демократическата партия Джо Байъдън - за отстраняването на Тръмп от Белия дом, в случай че откаже да одобри провалянето.

Военните неумолимо се стараят да потушат сходни спекулации и ревниво пазят исторически непартийния темперамент на аримята. Ген. Мили в доста от отговорите си се опря на конституцията. Запитан дали военните биха отказали да се подчинят на заповед от президента, в случай че се опита да употребява военни дейности за политическа цел, вместо за националната сигурност, той декларира: " Няма да извърша противозаконна заповед ".

Той за повторно през последните месеци ген. Мили заема обществена позиция срещу въвличането на военните в политиката. През юни той в тирада пред випускници на Националния университет за защита, той изрази страдание за фотографията, на която е сниман в бойна униформа да съпровожда президента на площад Лафайет дружно с антуража на Тръмп, след бруталното потушаване на митинг пред Белия дом поради гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд.

По думите му фотографията е провокирала "национален спор за ролята на армията в нашето гражданско общество ".

"Не биваше да съм там. Присъствието ми в този миг и в тази среда сътвори визия за въвличане на военните във вътрешната политика. Като офицер, това беше неточност, от която се поучих и откровено се надявам, че всички ще си извлечете поука ", обърна се той към присъстващите военни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР