Geely, която първоначално прави части за хладилници, е най-известна с

...
Geely, която първоначално прави части за хладилници, е най-известна с
Коментари Харесай

Китайската автомобилна компания Geely става мажоритарен собственик на Saxobank

Geely, която в началото прави елементи за хладилници, е най-известна с производството си на коли

© Damir Sagolj Още по тематиката
Китайските производители на коли настигат по качество международните играчи

През 2020 година китайските марки ще са с по-високо качество от междинното, демонстрира проучване на JD Power
4 окт 2017
Китайската Geely ще възражда английския автопроизводител Lotus

С новите придобивки китайската компания ще усили производството до 3 млн. автомобила годишно до 2020 година
4 сеп 2017
Volvo търси помощ от китайския си притежател Geely за електрическите автомобили

Шведската компания се надява по този метод да понижи разноските за произвеждане
24 юли 2017 Китайските задгранични вложения не стопират макар опитите в Европейски Съюз за ограничението им Китайската компания Geely купува мажоритарния дял в датската капиталова банка Saxo Bank, написа The Economist. Saxo Bank разгласи през предходната седмица, че Geely ще придобие 51.5% от акциите на финансовата институция. Сделката е на стойност 800 млн. $ и би трябвало преди този момент да мине през регулаторно утвърждение. Sampo Group, финландска застрахователна компания, ще е третият по величина акционер с 19.9% от акциите против 311 млн. $. Изпълнителният шеф на Saxo Bank и съосновател на компанията Ким Фурнайс ще резервира 25.7% от акциите.

Geely, която в началото създава елементи за хладилници, а по-късно стартира да сглобява и коли, в този момент се насочва и към банковия бранш. Компанията е част и от по-мащабната тактика на държавните предприятия в Китай, които през последните две години направиха няколко талази от вложения, ориентирани към Европа и Съединени американски щати. Именно тези вложения стреснаха регулаторните органи в Съединени американски щати и Европейската комисия, въпреки към този момент да няма упования за проблеми особено със договорката за Saxo Bank.

С обич към Скандинавия

Geely е основана в провинцията Хангжу в Китай и е известна с огромните си упоритости в областта на автомобилната промишленост. След като минава от производството на хладилници към коли, компанията бързо се разраства и през 2010 година купи шведския производител на коли Volvo от Ford.

Скандинавия наподобява като съществена дестинация за Geely. Saxo Bank е известна като една от първите капиталови банки, които вкарват онлайн търговията, и до през днешния ден компанията влага доста във финансови технологии. Даниел Донги Лий, финансовят шеф на Geely, разяснява след оповестяването на договорката, че се надява Geely да помогне на Saxo Bank с развиването на финансовите технологии в Азия. Като се изключи това уголемение към азиатския пазар, от Geely не считат да трансформират метода, по който работи Saxo Bank.

Инвестиции към европейски банки

Geely не е първата китайска компания, която поема контрола върху европейска банка. През септември Legend, най-големият акционер в производителя на компютри и техника Lenovo, разгласи, че е придобила 89.9% от Banque Internationale à Luxembourg, най-старата частна банка в Люксембург. Преди това банката беше благосъстоятелност на катарски предприемачи. Legend разгласи, че желае да оказва помощ с банкови услуги на фирмите, които ще вземат участие в китайския план за нов път на коприната, който беше разгласен по-рано през годината и ще открие нови търговски пътища сред Китай и Европа.

В други случаи китайските компании купуват по-малки дялове от европейски банки. През май конгломератът NHA Group усили каузи си в Deutsche Bank до 9.9% и по този начин стана най-големият акционер в компанията. Групата за консуматорски артикули Fosun държи 24% от Millennium, най-голямата обществена банка на фондовата борса в Португалия. И трите други групи обаче имат огромна разлика с Geely и тя е, че те към този момент имат опит с финансовия бранш в Китай, до момента в който за Geely това е напълно ново занятие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР