ГДБОП разследва човека зад профила Александър Николов от социалните мрежи

...
ГДБОП разследва човека зад профила Александър Николов от социалните мрежи
Коментари Харесай

ГДБОП разследва човека зад профила "Александър Николов" за измами

ГДБОП проверява индивида зад профила " Александър Николов " от обществените мрежи за измами. Това заяви в отговор на въпрос в студиото на Би Ти Ви шефът на службата Ивайло Спиридонов и сподели, че към този момент са открили кой стои зад подправения консуматор.

От два дни в " Туитър " се популяризира информация, че " Николов " е подправен профил и е измамил хора главно с продажба на самолетни билети. Някои от пострадалите към този момент описват и обществено за проблемите, които им е основал.

" Николов " - елементарен лъжец или скица

Спиридонов отхвърли всякаква съответна информация - за същинското име на следствия и за местоживеенето му. Той изясни, че текат оперативни мероприятия по определяне на очевидци и разпитите им и евентуално ще се наложи национално търсене.

Отказа да разяснява дали лицето е същото като от фотосите в профила във " Facebook ", нито пък дали е този от различен кадър, популяризиран в интернет, за който се твърди, че е същинският. Без отговор остана и въпросът изяснили ли са на кого са фотосите в профила " Александър Николов ".

Според Спридонов става дума за типичен лъжец. " Очевидно си е построил легенда, с която е подвел хората, има метод към измамите ", сподели шефът на дирекцията. Той не сподели от по кое време тече следствието и какъв брой сигнала от пострадали има подадени в полицията, като се изключи че са няколко и че измежду тях има и на публицисти.

За " Дневник " от ГДБОП споделиха, че следствието продължава и следва през идващите седмици да съобщи материалите на прокуратурата, която да реши дали да образува досъдебно произвеждане. От вътрешното ведомство обясниха още, че очевидно става дума за човек, който е " изключително сръчен и посредством продажбата на евтини билети се е добирал до персоналните данни на хора.

Предстои да се откри дали има източване на сметки или изтегляне на заеми от тяхно име.

Според Спиридонов следствието демонстрира, че " Николов " е работил самичък, а не става въпрос за проведена група. " Не са малко хората, които са излъгани с разнообразни суми ", сподели още шефът на ГДБОП.

Накратко - какво се знае за " Александър Николов " от цифровата му идентичност

" Александър Николов " е прочут в " Туитър " от години, като повече известност закупи около митингите през 2013 година, когато беше деен коментатор на събитията. В тази обществена мрежа той сменяше потребителското си име нормално с такова, което съдържа име на телевизия, а профилът му беше регистриран като @tourbg - не съществува от най-малко месец и половина.

Във " Facebook " към този момент е единствено Александър Николов и има стотици другари, само че е скрил информацията за точния им брой. Сред тях са доста публицисти и други обществени персони.

Друга информация в обществената мрежа, която е дал е, че живее в Париж, само че е от Благоевград. За себе си твърди, че приказва няколко езика и е роден през юни 1982 година Твърди, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, работил поредно във France 2, Maxus Global media, като бизнес анализатор в WPP, служил в " Еърбъс " и е съосновател на Espaces.

Последната му обява във " Facebook " е от 2 август тази година с един от най-честите му мнения, че лети за следващото летище и няма време за отмора.

Истории от пострадали

Според Би Ти Ви измежду жертвите са и банкер, и юрист.

В запис пред малкия екран, двама от пострадалите описаха по какъв начин са били излъгани и че се тормозят най-вече от обстоятелството, че той има достъп до персоналните им данни.

Габриела и Александър Стоименови описаха пред малкия екран, че са " изгорели " с 4 000 лева за билети до Мексико. " Проверявайки след това, се оказа, че изобщо билети не е имало, не е имало резервация, безусловно нищо ", споделя дамата. Според нея схемата работи от над 5 години, излъганите са над 40 души и има излъгани с изключение на със самолетни билети, с източване на кредитни карти, пласиране на мобилни телефони и на преносими компютри.
" Досега никой не го е виждал, той е продавал уеб сайтове, работи с десетки хора и никой няма никакъв контакт с него, с изключение на по телефона. Това е неуместно ", счита тя. Допълва, че даже е давал изявленията по БНР.

" Не се споделя Александър Николов, а Спас Василев. Не живее в Париж, имаме два разновидността за местоживеенето му, не сме доста сигурни ", описа Стоименова, само че не уточни къде.

" Той се оправдава по какъв ли не метод - че е в интервенция, че има усложнения, проблеми с банката, че към този момент е пуснал парите, че преводът още не е дошъл, и в един миг спря да се обажда...Толкова ловко си играе със съзнанието ти, че те кара да му вярваш и да му имаш доверие ", изяснява още тя. Това по думите ѝ е повода доста хора да му се доверят, а съгласно нея някои са му помагали и с пари.

Сред излъганите е и Кирил Иванов, който живее във Англия. Загубил е към 300 паунда. " Това, което най-вече ме тормози, е, че този човек или организация, тъй като аз не съм сигурен, че става въпрос за един човек, имат персоналните ми данни ", съобщи той. " Поддържа един брилянтен облик в интернет пространството. Изградил си е превъзходен имидж и ужасно доста хора му имат вяра, в това число и аз, за жалост ", добави той. Според Иванов първоначално концепцията за профила е била добиване на информация и след това се е трансформирал в дребно печалбарство посредством схемата за самолетни билети.
Ако имате информация за " Александър Николов " или сте измежду излъганите от него - апелирам, свържете се с нас на [email protected]. При предпочитание анонимността ви ще бъде обезпечена.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР