ГДБОП разби банда, точила евро субсидии в Петрич. 600 000

...
ГДБОП разби банда, точила евро субсидии в Петрич. 600 000
Коментари Харесай

Арестуваха шефа на Земеделието в Петрич и негови служители

ГДБОП разруши тайфа, точила евро дотации в Петрич. 600 000 лв. са били нелегално присвоени от двама от бандата, останалите 6 души също вземали пари. Операцията е взаимна с европокуратурара.

През 2020 година в ГДБОП са добити данни, че в Петрич тайфа нелегално дава и усвоява дотации за развъждане на аграрни култури, пасища, стратегии за развъждане на животни, както и по оперативни стратегии за потребление на пасища и мери. Според постъпилата информация част от лицата, които от години непозволено получават и ръководят парични средства под формата на дотации, предоставяни на България от фондовете на Европейски Съюз, както и печелят планове по оперативни стратегии са: началникът на Общинска работа „ Земеделие “ – Петрич, други чиновници на общинската работа, техни родственици и доближени лица.

Всяска година те прогресивно увеличавали заявените площи и животни, респективно и се усилват и сумите, които получават под формата на дотации. Също по този начин е открито, че ръководителя на Общинска работа „ Земеделие “ – Петрич и неговият брат са съумели да усвоят посредством констативни нотариални акта по обстоятелствена инспекция парцели с повърхност над 40 000 декара.



Само двама от бандата са получили за последните 5 календарни години парични средства в изключително огромни размери под формата на дотации /над 600 000 лева./.

Затова през вчерашния ден е извършена профилирана полицейска интервенция взаимно със чиновници на бранш БОП – Благоевград, бранш БОП – Кюстендил, бранш БОП – София град, бранш БОП – София област и бранш БОП-Перник.

Входа на извършените мероприятия със заповед за задържане за период до 24 часа според ЗМВР са арестувани 8 лица, от които Началника на Общинска работа „ Земеделие “ – Петрич, други чиновници на общинската работа и лица, съпричастни към гореописаната незаконна активност. Работата по случая продължава, като към сегашния миг се правят разпити на лица в качеството на очевидци. Извършват се инспекции на регистрирани животновъдни обекти на лица /бенефициенти по европейски програми/, имащи отношение към незаконната активност, като все още са установени несъответствия сред броя на заявените и броя на показаните животни в проверяваните обекти. Разследването се реализира под надзора на европейската прокуратура.

Двама от групата са арестувани в Обзор по време на аграрни семинар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР