ГДБОП блокира „Фейсбук” страница за нелегално разпространение на 39 000

...
ГДБОП блокира „Фейсбук” страница за нелегално разпространение на 39 000
Коментари Харесай

ГДБОП блокира страница във „Фейсбук” за нелегално разпространение на книги

ГДБОП блокира „ Фейсбук” страница за незаконно разпространяване на 39 000 книги в електронен формат. Сигналът е подаден от български публицист, който упорства за промени в законодателството, обвързвано с авторските права.

Преди 3 месеца писателят Христо Стоянов вижда, че негова книга е качена нелегално в обществената мрежа. Тя е сканирана в текстов формат и потребителите я смъкват свободно и нелегално. Стоянов изпраща тъжба до ГДБОП, които блокират достъпа до „ Фейсбук” страницата. В нея има още 39 000 заглавия от 7600 наши и непознати създатели, съобщи БТВ.

„ Веднага се закриха и два акаунта във „ Фейсбук”, които популяризират електронни книги. Но аз към този момент бях вкарал предложение до Народното събрание”, разяснява Стоянов.

Ниската степен на наказуемост на сходно закононарушение под 5 години, връзва ръцете на прокуратура, съд и разследване да вършат обиски и да събират доказателствен материал.

Писатели и книгоиздатели от години упорстват за промени в законодателството, които да защитят правата им. С наличните технологии всеобщо може да се сканира или показа електронна книга в обществените мрежи и постоянно това остава безнаказано.

„ Очакваме промени в Закона за авторското право, може би и в Наказателния кодекс, само че това са неща, които ние можем единствено да подкрепим. Но решенията знаем кой ги взима - би трябвало да бъдат асоциирани от дирекция "Авторско право ", от Министерство на културата, Министерски съвет”, съобщи Галя Дянкова, която е член на упр. съвет на асоциация "Българска книга ".

Всеки ден забавяне на държавните институции усилва с хиляди заглавията в електронен формат, които се споделят незаконно в уеб сайтове и обществените мрежи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР