ГД Национална полиция“ /ГДНП/ предава на прокуратурата материалите от проверката

...
ГД Национална полиция“ /ГДНП/ предава на прокуратурата материалите от проверката
Коментари Харесай

Полицията открила данни за престъпление при определяне цената на тока

ГД „ Национална полиция “ /ГДНП/ предава на прокуратурата материалите от инспекцията за цената на електрическата енергия, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Проверката стартира през септември 2021 година и бе инициирана след сигнал за голословно висока цена на електрическата енергия, предлагана на платформата за търговия на Българската самостоятелна енергийна борса в сегмента „ Ден напред “. Обект на инспекцията бе интервалът сред месеците юни и август 2021 година, когато цената е варирала в необятен диапазон и в някои часове е достигала до 400 лева за MWh.

От страна на ГДНП бе изискана информация от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ и Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). Бе основана и работна група сред специалисти от ГДНП и КЕВР, която извърши инспекция и направи разбор на предоставените документи.

Според данните досега е изяснено, че съществува действителна опция БЕХ ЕАД, което е дружество с преобладаващо държавно присъединяване и господстващо състояние на пазара на едро на електрическа енергия, посредством несъмнено дъщерно сдружение, да понижава или прекратява даването на ликвидност за пазара „ Ден напред“.

Установено е също по този начин, че за интервала от 15.07.2021 година до 3.08.2021 година са работили единствено две генериращи мощности на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2″, а след 4.08.2021 година последователно са включени и останалите генериращи мощности, при което двойно се е нараснала създадената и включена в електроенергийната система електрическа енергия и цената бележи внезапен спад в края на интервала – от 300 на 180 лева, при включени 5 генериращи блока на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2″.

Анализът на тази информация води до умозаключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до голословно високи цени (т.н. Задържане на потенциал, според Регламент (ЕС) 1227/2011 г.). Може да се направи и обосновано съмнение, че длъжностни лица от „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2″ са осъществили състава на закононарушение по смисъла на член 219 от Наказателен кодекс и от това са последвали обилни вреди за предприятието, които в съответния случаи се показват в неосъществена облага.

Работата по случая продължава.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР