ГД Борба с организираната престъпност в МВР да може да разследва ...

ГД Борба с организираната престъпност в МВР да може да разследва

Демерджиев иска ГДБОП да разследва магистрати

ГД " Борба с проведената престъпност " в МВР да може да проверява магистрати. Това изиска служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на чуването си в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Той беше запитан от някогашния министър председател Кирил Петков какви промени са нужни за по-ефективна битка с корупцията от страна на силовото ведомство. 

" Две неща се набиват на очи. Отнета е компетентността на ГДБОП да се занимава с корупционни закононарушения. На второ място, отнета е компетентността на тази дирекция да се занимава с следствие на магистрати. Нещо доста значимо и обезпокоително. Не може следователите да проверяват прокурори при състояние, че са им подчинени ", уточни Демерджиев.

По негови думи е добре да има повече от един орган, който да се бори с корупцията. " Естествената конкуренция сред институциите ще докара до по-добри резултати ", счита министърът. Лидерът на Природен парк Кирил Петков съобщи, че съгласно него също това е вярната посока и още другата седмица ще внесат законодателни промени.

Едва към 5% са наложените ефикасни присъди по делата за трафик на незаконни мигранти у нас, заяви още Демерджиев. От завършили 2485 каузи за трафик през 2021-2022 година единствено по 158 от тях има наложени ефикасни санкции. При останалите случаи отговорните се разминават с санкции или условни присъди след съглашения с прокуратурата. 

Министърът изясни още, че страната ни се е трансформирала в атрактивно място за трафик на мигранти поради ниските санкции. Установено е, че част от престъпния контингент се е насочил към тази активност поради огромните парични потоци и по-малкият риск да се озоват в пандиза за разлика от наркоразпространението. В противозаконната активност с миграните вземат участие и жители на други европейски страни, където наказванията са по-сурови. Затова Демерджиев изиска от депутатите да спомагат на Министерство на вътрешните работи по два метода - като прегледа и гласоподава импортираните в Народното събрание законопроекти за промени в Наказателния кодекс по отношение на трафика на хора, както и да обезпечат по-голямо финансиране за " Гранична полиция ", в случай че се стигне до гласоподаване на бюджета.

Наблюдава се също промяна на тактиката за трафик на незаконни мигранти. Вместо рейсове и камиони към този момент се употребяват скъпи коли, които не стопират на полицейски сигнал. „ Ние нямаме коли, които да развиват 240 км/ч на автомагистралата, с цел да се борим с трафикантите. Налага се и ние непрекъснато да променяне тактиката си, с цел да противодействаме “, посочи министърът.

„ Гръцкото и българското преградно оборудване на границите са несравними. Многократно обсъждаме с специалистите да се сложат някакви датчици, така като то е елементарно преодолимо и не съумява даже да забави мигрантите. Вследствие на връзката и взаимоотношението с турската страна, натискът на мигрантите понижа доста, посочи Иван Демерджиев и подкрепи думите си с информацията, че в случай че до скоро е имало по 1600 опита дневно за прекосяване на границата ни, в този момент те са до 400.

Източник: lupa.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg