Газпром съобщи, че е спрял доставките на газ за съседна

...
Газпром съобщи, че е спрял доставките на газ за съседна
Коментари Харесай

Газпром спря доставките на газ и на Латвия

" Газпром " заяви, че е спрял доставките на газ за прилежаща Латвия, обвинявайки я в нарушение на изискванията за евакуиране на газ, съобщи Ройтерс.

Русия към този момент прекъсна доставките на газ за Полша, България, Финландия, Холандия и Дания, които отхвърлиха да заплащат за газ в сходство с указа на президента Владимир Путин, изискващ разкриване на сметки в рубли в " Газпромбанк " като част от нова скица за сетълмент.

" Газпром " не посочи кои условия за евакуиране на газ хипотетично е нарушила Латвия.

Често директни страни са глобени по тази причина, че неразрешено са изтеглили съветски газ, предопределен за трети страни. Вероятно такава е обстановката и в този момент.

В средата на юли Латвия разгласи, че ще спре вноса на съветски газ от 2023 година, като следваща стъпка ще е възбрана за преноса му.

Ходът на " Газпром " идва ден, откакто латвийската енергийна компания " Латвияс Газ " (Latvijas Gaze) съобщи, че купува газ от Русия и заплаща в евро, а не в рубли, изисквани при търговия с " Газпром ".

Говорител на " Латвияс Газ " сподели в петък, че компанията купува газ от Русия, само че не и от " Газпром ". От латвийската компания не не показаха съветския си снабдител, базирайки се на комерсиалната загадка.

По-рано вицепремиерът и министър на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину съобщи, че " Газпром " в последно време се е трансформирал в обезсърчителен снабдител на газ, защото компанията не може да удостовери доставките на нужните количества газ за републиката, съобщи.

Според вицепремиера, Молдова има контракт с " Газпром ", само че от компанията не дават отговор дали ще бъдат обезпечени нужните количества газ за страната. Той уточни, че е належащо да се подсигурява, че през идващите два месеца управляващите ще могат да вземат решения, без значение от дейностите на " Газпром " по контракта с " Молдовагаз ".

Министърът добави, че Молдова получава 70% от електрическата енергия си от електроцентрала, която работи на съветски газ.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР