Газпром с ускорени темпове продължава да губи турския пазар. През

...
Газпром с ускорени темпове продължава да губи турския пазар. През
Коментари Харесай

Турция не може да си позволи цените на Газпром


Газпром с ускорени темпове продължава да губи турския пазар. През първото тримесечие износът на газ за Турция е понижен с 43% до равнището от 2010 година, а Турция, за първи път от 2006 година насам, губи статута на втория по величина покупател на съветски газ, оставяйки Италия да ги измести. Въпреки че по-слабото търсене на газ в страната като цяло се дължи на криза, намаляване на лирата и топло време, Газпром губи позицията си на пазара поради високата цена, а едновременнос това Турция усилва доставките си от Азербайджан и купува полутечен газ.

На фона на общия спад на износа на Газпром тази година, Турция се откроява - обичайно вторият максимален изхабен пазар за монополиста и, както в миналото се смяташе, най-обещаващ. Според отчетния отчет на компанията, през първото тримесечие доставките на газ за Турция са паднали до 4,5 милиарда куб.м, или с 43% на годишна база. Това е най-лошият резултат от 2010 година, когато " Газпром " се сблъска с коренен спад в търсенето на газ в Европа. В същото време за първи път от 2006 година Турция загуби второто място в листата на купувачите на съветски газ в Европа, като пропуща Италия приз сибе си. През 2013 година ръководителят на " Газпром " Алексей Милър съобщи, че търсенето в Турция може да нарасне толкоз доста, че страната да заеме първо място, изпреварвайки Германия.

В доста връзки намаляването на доставките на съветски газ за Турция се дължи на справедливи условия. Така през втората половина на предходната година стопанската система изпадна в криза, а тази година, съгласно множеството финансови институции, Брутният вътрешен продукт на Турция ще се свие с 1-3%. Още по-сериозно е, че потреблението на газ е повлияно от обезценяването на турската лира по отношение на $ (с 28% през 2018 г.), което прави вноса на газ по контракти, деноминирани в долари, по-скъп. Нещо повече, тази година продължава отслабването на лирата (повече от 10% от началото на годината). Освен това, договорът на Газпром с турската държавна компания Botas е привързан с котировките на петролните артикули, а повишението на цените на петрола през първото тримесечие направи и съветския газ по-скъп.

В същото време износът на Газпром за Турция понижава доста по-бързо от търсенето на газ. Така,миналата година компанията понижи доставките с 18%, до 24 милиарда куб. м, до момента в който потреблението в страната спадна единствено с 8,2%, до 50,4 милиарда куб. метра. При това Газпром е с най-бързата загуба нна локалния пазар по отношение на други съществени снабдители. Така доставките на Иран за Турция, съгласно турския регулатор EPDK, през 2018 година са намалели с 15% до 9,25 милиарда кубически метра, до момента в който доставките на LNG са нарастнали с 13,2% до 10,8 милиарда кубически метра, а доставки от Азербайджан се усили с 15% до 7,8 милиарда куб. метра. Тази наклонност продължава и през днешния ден - през януари доставките на азербайджански газ се усилиха с 36%, а полутечен природен газ - с повече от 10%.

Как върви построяването на Турски поток

Увеличението на доставките от Азербайджан се дължи от старта на добива от втората фаза на находището „ Шах-Дениз “ и затова има ясни граници в размер на 6 милиарда кубически метра спомагателен газ. В актуалната пазарна обстановка тези размери ще изтласкат Газпром от пазара. Въпреки това, азербайджанският газ постоянно е бил най-евтиният на турския пазар, а конкуренцията с LNG наподобява по-опасна, цените, за които в света са паднали толкоз доста, че в този момент LNG изтласква съветския газ от Европа. Но в случай че в Западна Европа това е отчасти обезщетено от увеличение на търсенето (вж. " Комерсант " на 7 май), то в Турция при падащ пазар това е невероятно.

През последните години управлението на Турция, повдигна въпроса на политическо ниво за понижаване цената на съветския газ, пробвайки се да реализира отстъпки по газопровода Турски поток. Тъй като решенията по този план към този момент са взети, а самият Газпром излезе през 2017г. от вътрешния пазар на Турция, компанията към този момент е по-малко податлива на подобен напън. Въпреки това, запазвайки актуалните пазарни условия, Газпром може да предизвика Турция към решения, които в дълготраен проект ще подкопаят господстващото състояние на компанията на този пазар. Анкара към този момент ускорява геоложките изследвания във водите покрай Кипър и дава политически сигнали за готовността си да получи туркменски газ през Южния газов кулоар през Азербайджан.

16.05.2019, kommersant.ru, Юрий Барсуков

Преводът е оповестен в Бюлетин на Център за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР