Газпром публикува данни за инвестиционната си програма през 2019 г.

...
Газпром публикува данни за инвестиционната си програма през 2019 г.
Коментари Харесай

Газпром обяви 1.4 млрд. евро инвестиции в Турски поток за 2019 г.

" Газпром " разгласява данни за капиталовата си стратегия през 2019 година за превозване на газ, съгласно които за плана " Турски поток " са планувани към 102.6 милиарда рубли (почти 1.375 милиарда евро). Сумите са за тръбопроводи отвън мрежите за газоразпределение и съответно за дотъкмяване на втората подводна тръба на " Турски поток " са посочени 26 милиарда рубли (349 млн. евро), в случай, че за 2018 година инвестицията бе 172. 45 милиарда рубли.

За сухопътната част от турския бряг до границата с Европейския съюз са планувани още 17.72 милиарда рубли (237.5 млн. евро). Официално към момента не е решено дали преносът ще минава през България или Гърция, само че плануваната най-голямата инвестиция в региона дава отговор.

Тя е за планиране, строителство и употреба на газопровод в Сърбия - 58.79 милиарда рубли (788 млн. евро). Според съветската организация " Прайм " задачата е да бъде разширена газопреносната система на страната, с цел да приема газ от " Турски поток ".

При визитата на Владимир Путин в Белград предходната седмица ръководителят на " Газпром " Алексей Милер удостовери, че има проекти до края на 2019 година да бъде завършено строителството на сръбския газопровод, продължаващ " Турски поток " до унгарската граница. Той ще стартира от границата с България и ще е с дължина 403 км, добави той.

В края на формалните диалози Путин сподели, че Русия е подготвена да вложи 1.4 милиарда $ (1.23 милиарда евро) в продължаването на " Турски поток " през Сърбия до европейските пазари. Домакинът - президентът Александър Вучич добави, че Москва и Белград дружно ще финансират новата тръба.

От 10 години Русия управлява петролно-газовия бранш на Сърбия, защото през 2009г. " Газпром петрол " закупи надзорен пакет акции на държавното сдружение NIS. През 2011 година бяха купени още 5.15%, с което делът на съветската компания доближи 56.15%.

Днес, 25 януари, петък, би трябвало да бъде разгласен резултатът от вторият стадий от икономическия тест ( 22 до 24 януари) на " Булгартрансгаз " за поръчки на интерес за запазване на потенциала на възможния нов български газопровод, който да транзитира от Турция до Сърбия газа от " Турски поток ". Условието на компанията за планирани доходи от 2.67 милиарда лева в интервал от 15 години не е било изпълнено. Държавният газов оператор ще промени изискванията на търга, като понижи размера на таксите и удължи периодите по този начин, както беше изискал главният претендент - " Газпром ", написа " Капитал ".

Все още не е явен политическият риск за продължаването на " Турски поток ", защото Съединени американски щати предизвестяват, че може да наложат наказания на всяка компания - в това число италианските и швейцарски компании с кораби за полагане на тръби - имаща общо както с този план, по този начин и със " Северен поток 2 " през Балтийско море до Германия. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР