Газпром поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане

...
Газпром поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане
Коментари Харесай

Газпром дава различни условия на отделните страни от ЕС: Петков сред срещата с Драги

" Газпром " слага разнообразни условия на страните от Европейски Съюз за разплащане на доставките и те би трябвало да решат дружно този проблем. 

 

Това съобщи министър председателят Кирил Петков след срещата с италианския си сътрудник Марио Драги.

 

Драги е изразил поддръжка за българското искане за обща европейска позиция в договарянията с " Газпром ".

Преди срещата българският министър-председател разяснява решението на Германия и Италия да се съгласят с оферти от Русия модел на заплащане на газовите доставки, като посочи, че би трябвало да сме горди с позицията, която България е заела – да откажем, както и намирането на по-евтина опция.

 

" Не постоянно България би трябвало да е страна, която да следва положителни или неприятни практики. Някой път може да сме и водачи ", разяснява Петков.

 

След срещата с Марио Драги министър председателят ни разгласи, че е получил поздравления за твърдата си позиция и заричане за поддръжка на българското искане за обща европейска позиция в договарянията с " Газпром ":

 

" При нас имаше безспорен риск при сменянето от евро в рубли. Доколкото разбирам, на много от страните членки им е препоръчано – самото заплащане в евро е задоволително и те не би трябвало да се тормозят въобще от превалутирането. Така че очевидно има разнообразни условия и ние, до момента в който не се обединим дружно, не отворим всичките си контракти и общо обсъдим по какъв начин да се оправим с този проблем, има заплахата да ни играят – обособените страни членки – въз основата на разнообразни условия, което не е добре за целия съюз ".

 

Причината за другите условия съгласно Кирил Петков е в мащаба на пазарите. На по-големите пазари като Италия и Германия се оферират по-добри условия, за по-малките пазари предложенията са разнообразни.

 

В последна сметка концепцията на България ще бъде разисквана на идната среща на европейските водачи през юни.

 

Като знак на поддръжка Петков изтълкува и обстоятелството, че Италия изпраща в България над 800 души като част от батальона на НАТО.

 

Тази вечер следва поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов в италианската столица, посещаване в църквата " Санта Мария Маджоре ", където е осветено славянското писмо и среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, в която ще вземат участие и външните министри на двете страни.

 

Днес делегацията от Скопие беше призната преди българската от папа Франциск, а в празничния 24 май северномакедонската делегация ще посети базиликата " Сан Клементе ", където е гробът на Константин Кирил мъдрец.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР