Газпром опитва да си върне над $900 милиона от чуждестранни

...
Газпром опитва да си върне над $900 милиона от чуждестранни
Коментари Харесай

Опитът на Газпром да си върне над $900 милиона от чуждестранните компании

" Газпром " пробва да си върне над $900 милиона от задгранични компании Това излиза наяве от правосъдно заявление, представено от Reuters. Миналата година облагата на съветския енергиен колос се срина.

Сред фирмите, от които концернът ще опита да си върне пари са полските Europol Gaz и Orlen. Още през 2022 година Полша приключи съглашението си с Русия, откакто отхвърли да заплаща за природния газ в рубли. След това Europol Gaz стартира да търси отплата както за приходите, които ще загуби, по този начин и за неналичието на транспорт на газ през Полша.

Арбитражният съд на Санкт Петербург насрочи съвещание за 10 април по настояването на " Газпром ", откакто през ноември 2023 година същият съд съобщи, че Europol Gaz ще би трябвало да заплати санкция от към $1,57 милиарда, в случай че продължи да води дело за $1,51 милиарда против " Газпром " в Швеция.

Europol Gaz беше взаимно дружество сред " Газпром " и полския газов оператор PGNiG. Полската страна трансферира наложително активите на съветския холдинг към PGNiG, когато включи " Газпром " в своите санкционни описи, направени поради войната в Украйна.
 Австрия търси метод за излизане от дълготрайните контракти с Газпром
Австрия търси метод за излизане от дълготрайните контракти с Газпром

Удължаването на контракта за доставки на газ до 2040 година е неточност, счита енергийният министър

Руският трибунал разгласи, че чешката компания за природен газ Net4Gas ще би трябвало да заплати санкция от към $122,7 милиона, в случай че тя продължи да води дело против " Газпром " за пропуснати заплащания.

Припомняме, че за интервала януари-септември 2023 година единствено от продажби компанията регистрира загуба от 107 милиарда рубли, по информация на Интерфакс.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР