Газпром не обяви финансовите си резултати. Добивът на компанията е

...
Газпром не обяви финансовите си резултати. Добивът на компанията е
Коментари Харесай

"Газпром" с най-нисък износ за Европа от началото на века

" Газпром " не разгласи финансовите си резултати. Добивът на компанията е намалял с съвсем 20% по отношение на 2021 година и е най-ниският най-малко от 2008 година насам. Руският монополист би трябвало да се оправя със загубата на приходите от продажбата на газ в Европа, само че и да влага в нови газопроводи към Китай.
Руският държавен газов монополист " Газпром " регистрира рекорден спад в производството и износа на природен газ за 2022 година макар високите цени на газа на европейския пазар, който до неотдавна беше главен за него. В същото време компанията поставя по-големи старания за увеличение на доставките на газ за Китай макар несигурната икономическа успеваемост на продажбите.

Изпълнителният ръководител на " Газпром " Алексей Милер споделя в изказване, че компанията е произвела към 413 милиарда куб. м газ през предходната година, от които 101 милиарда куб. м са били изнесени. Общите количества внезапно са намалели спрямо 2021 година, когато компанията е добила 515 милиарда куб. м и е продала зад граница над 185 милиарда куб. м, което съставлява нарастване с 13% и 3% по отношение на съответните размери през 2020 година, съгласно съветската организация " Интерфакс ".

Реклама
Добивът на процедура е намалял с съвсем 20% по отношение на 2021 година и е най-ниският най-малко от 2008 година насам съгласно данни на компанията. Резкият спад в производството обърна тренда на възобновяване на " Газпром " от предизвикателната 2020 година, когато ковид-19 наложи затваряне и ограничавания в Русия и нейните експортни пазари.

Заради интернационалните наказания против Русия поради експанзията й против Украйна " Газпром " избра да употребява предоставеното от държавното управление позволение да не разкрива финансовите си резултати. Това остави вложителите с малко индикатори за самостоятелна оценка на положението на бизнеса на компанията след подобен внезапен спад на производството.

Въпреки че доставките на газ за европейския пазар постоянно са били по-малки от тези за вътрешния пазар, наложеното от държавното управление контролиране на цените на вътрешния пазар значи, че продажбите на европейските клиенти обичайно генерират по-голям дял от приходите на " Газпром ", съгласно предходни финансови доклади.
Надолу, надолу
Износът на " Газпром " към основните й задгранични пазари е намалял съвсем на половина през 2022 година, достигайки най-ниското си равнище най-малко от началото на века. През предходната година експортът е бил 101 милиарда куб. метра за страни отвън някогашния Съюз на съветските социалистически републики, което е спад с 46% по отношение на 2021 година
Реклама
Почти всички съществени направления на тръбопроводите, по които се доставя съветски газ за Европа, са компрометирани по някакъв метод, а доставките за редица европейски страни бяха изцяло прекратени през предходната година, откакто получателите отхвърлиха да заплащат за доставките в рубли.
Анализатори слагат под подозрение основанията на съветския газов монополист да търси по-високи доставки на газ по тръбопроводите за Китай.
" Газпром " не разпределя данните за износа по страни, което затруднява оценката на потоците към обособените пазари. В момента газът тече към Европа единствено през една от трансграничните точки на Русия с Украйна и през една от правите на газопровода " Турски поток " през Турция и България до Унгария и Сърбия.

Добивът на газ на " Газпром " е понижен до 412.6 милиарда куб. м през тази година, сподели Милер. Това е спад с съвсем 20% по отношение на 2021 година и добивът е най-ниският най-малко от 2008 година насам съгласно данни на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР