Газпром не обсъжда с България възобновяването на Южен поток“, а

...
Газпром не обсъжда с България възобновяването на Южен поток“, а
Коментари Харесай

Медведев: "Газпром" не обсъжда с България възобновяването на „Южен поток“, а газотранспортната система

" Газпром " не разисква с България възобновяването на „ Южен поток “, а разновидности за развиване на нейната газопреносна система, съобщи заместник-председателят на концерна Александър Медведев, представен от локални медии, осведоми БГНЕС. “С българските сътрудници обсъждаме разновидности за развиване на газотранспортната система на България, точно за това става дума “, сподели той, отговаряйки на журналистически въпрос по отношение на проектите за възобновяването на строителството на „ Южен поток “. Освен това, както означи Медведев, молба от България към „ Газпром “ за увеличение на доставките на природен газ не е постъпвала. „ В този случай аз участвах в договарянията с България. Никакви питания за 15 милиарда куб. метра газ не са постъпвали “, акцентира заместник-председателя на „ Газпром “.

Българският министър председател Бойко Борисов съобщи през вчерашния ден, че България разчита на съветски газ в размер 15 милиарда куб.м., подготвяйки се за строителството на газоразпределителния център „ Балкан “. Премиерът изрази опасенията, че България от страна транзитираща природен газ, може да се трансформира единствено в негов консуматор, в случай че новите газови потоци заобиколят страната.

Проектът " Южен поток " бе прекратен на 1 декември 2014 година по време на визитата на съветския президент Владимир Путин в Анкара. Там той разгласи концепцията за строителството на газопровода " Турски поток ". След голям брой премеждия построяването на " Турски поток " започва предишния месец. Газопроводът ще свърже Русия и европейското крайбрежие на Турция по дъното на Черно море. За момента се планува построяването на две прави всяка с потенциал 15,75 милиарда куб.м. газ.

Според до момента известната информация и двете прави ще излязат на турското крайбрежие. Количествата от първата тръба ще отидат за покриването на потребностите на Турция от " синьо гориво ", което значи, че България ще бъде лишена от преноса на съветски газ за Турция, който с изключение на стотиците милиони левове приходи в българската хазна има и значимо геополитическо значение.

По-интересна ще бъде ориста на втората права. Със сигурност е известно, че количествата газ от нея ще бъдат предопределени за страните от Южна и Югоизточна Европа. Остава открит въпросът от кое място този газ ще постъпва за европейските страни - през Гърция за Италия или през България за Сърбия и Унгария. Сръбският президент Александър Вучич и унгарският външен министър Петер Сиярто неведнъж дадоха да се разбере, че поддържат вид, при който тръбата да минава през България
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР