“Газпром най-накрая обясни подробно как западните санкции принуждават “Северен поток-1

...
“Газпром най-накрая обясни подробно как западните санкции принуждават “Северен поток-1
Коментари Харесай

Газовият капан за Европа се захлопна

“Газпром ” най-сетне изясни в детайли по какъв начин западните наказания принуждават “Северен поток-1 ” да работи единствено с една турбина. Това очевидно е отговор на обвиняванията на немския канцлер Шолц, че сякаш нищо не пречи турбината да бъде изпратена в Русия, с изключение на самата съветска страна. Отказът на Европа да признае казуса заплашва освен нейната стопанска система, само че и елементарните хора. Още повече, че страните от Западна Европа ще бъдат първите пострадали тази зима. Кои страни ще бъдат наранени?

По-рано немският канцлер упрекна Русия, че държи ремонтираната турбина в Германия и не изпомпва газ за Европа. “Сименс” намерено съобщи за недостоверността на изказването на “Газпром”, че проблемите с превозването на турбината от Германия до Русия са свързани с ограничаването от Европейски Съюз, Канада и Англия.

“Газпром” отговори в детайли по какъв начин пречат глобите на Европейски Съюз, Канада и Англия. Фактът, че фабричният главен ремонт на газовите турбини е наложителен след 25 хиляди часа работа (графикът за ремонт е избран предварително), даже не се разисква. Проблемът е, че договорът за ремонт на моторите в цех в Канада е подписан с английската “Компания за индустриални турбини”, която е част от “Сименс”. Именно тази английска компания наруши контракта: срокът за ремонт на мотор № 073 беше през май и той трябваше неотложно да бъде трансфериран на “Газпром”. Никаква Германия - като междинна спирка - не е планувана по контракт.

Въпреки това, споделя “Газпром”, заради канадските наказания, моторът е изпратен в Германия вместо в Русия. Това не е в сходство с изискванията на контракта. И това не беше контрактувано с “Газпром”. По отношение на документите, канадските управляващи са издали документи за експорт на мотора на “Сименс-Канада”. Тази компания не е страна по контракта и документите нямат нищо общо с сегашния контракт. Какво значи? Ако Русия поеме тази турбина, Канада може да го сметне за нарушаване или заобикаляне на изискванията за издаване на позволение и да отнеме разрешението за тази турбина и за ремонт на други турбини. Това е риск “Газпром” към този момент да не може да ремонтира други мотори на компресорна станция “Портовая” в Канада. Това разбираемо изяснява на невярващата Германия за какво “Газпром” се опасява от канадските наказания.

Как глобите на Европейски Съюз пречат на връщането на турбината в Русия? Факт е, че глобите на Европейски Съюз не разрешават продажбата, доставката, прехвърлянето (пряк или непряк) на турбинни мотори, технологии и други глобени артикули. И в случай че турбината е изпратена от Германия в Русия, това може да се преглежда като нарушаване на глобите на Европейски Съюз. Можете да спорите, че турбината се ремонтира в Канада, само че е реалност, че глобите на Европейски Съюз се ползват за артикули и технологии, без значение дали са създадени в Европейски Съюз или не. Европейският съюз самичък си изкопа гроба.

И най-после, по какъв начин глобите на Англия предотвратяват връщането на турбината в Русия? Както беше маркирано нагоре, договорът за ремонт на турбини в Канада е подписан с английската компания, дъщерно сдружение на “Сименс”, тъй че английската компания попада под глобите на личната си страна. И те са сходни на европейските - доставката на такива мотори за Русия е неразрешена.

“Газпром” показва, че няма публични уточнения от страна на Европейски Съюз и Англия по отношение на използването на техните наказания. Тоест те би трябвало публично да заявяват и предписват, че ремонтът и превозването на газово-турбинни мотори за “Портовая” няма да подлежат на експортни ограничавания. Подобни опасности остават и за мотори №072, №074 и №121, подлежащи на главен ремонт.

„ По този метод санкционните режими на Канада, Европейски Съюз, Англия и несъответствието на настоящата обстановка с актуалните договорни отговорности от страна на “Сименс” вършат доставката на мотор №073 на “Портовая” невъзможна “, заключава Газпром.

Това значи, че единствено един от шестте основни елемента ще продължи да работи в “Портовая”. А " Северен поток-1 " ще може да транспортира не повече от 33 милиона кубически метра газ дневно.

Провали се вярата, че до края на юли Русия ще получи ремонтираната турбина и мощността на изпомпване ще се удвои. Освен това също внезапно понижиха възможностите останалите три елемента да заминат за ремонт в Канада и да се върнат в “Портовая” през есента или най-малко до началото на отоплителния сезон.

От друга страна, вероятността Европа да изкара освен през идващите месеци, само че и през отоплителния сезон с голям дефицит на газ набъбна доста. Какво ще се случи, в случай че “Северен поток-1” работи единствено с 20% от потенциала си и изпомпва не повече от 33 милиона кубически метра газ дневно за целия отоплителен сезон?

Има няколко фактора, които ще повлияят на енергийната обстановка през зимата в европейските страни. Първо, това е размерът на изпомпване.

Сега “Газпром” изпомпва общо 110-120 милиона кубически метра газ дневно за Европа по три маршрута: “Северен поток-1”, украинския маршрут и второто отклонение на “Турски поток”. Докато дневните газови доставки през зимата надвишават 300 милиона кубически метра. Капацитетът на “Северен поток-1” му разрешава да доставя 170 милиона кубически метра газ дневно, само че в този момент потокът е понижен до 33 милиона кубически метра дневно. Според контракта по украинския маршрут би трябвало да се изпомпват 109 милиона кубически метра, само че в този момент преносът е единствено през компресорна станция “Суджа” в размер 42 милиона кубически метра дневно. Киев продължава да отхвърля да изпомпва газ през Конституционен съд “Сохрановка”. Само втората линия на " Турски поток " работи безпроблемно: през нея могат да се прекарат 43 милиона кубически метра дневно, а доставките са на равнище 40-43 милиона кубически метра. Известно е, че газопроводът “Ямал-Европа” през Полша е недосегаем.

Така доставките на Газпром за Европейски Съюз понижиха неведнъж. И има опасности те да се свият още повече. Първо, животът на газовата компресорна турбина в “Портовая” не е безграничен и безспорно също ще би трябвало да бъде ремонтиран в точния момент. А в този момент ремонтът е неосъществим поради глобите.

Второ, съществуват опасности от прекъсване на преноса през Украйна. В украинската преса украинският народен представител Дмитрий Разумков приканва добивът на газ от директната тръба да стартира в този момент, в релативно спокоен интервал, а не през зимата. Ако Киев стартира да краде газ, който е предопределен за европейските консуматори, тогава “Газпром” ще бъде заставен да прекъсне преноса през Украйна, както през 2009 година

Но даже поддържането на доставките на газ за Европейски Съюз на равнище от 110-120 милиона кубически метра дневно, както е в този момент, към този момент е предизвикателство за европейската енергетика и стопанска система. Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел в Института по енергетика и финанси, се съмнява, че европейските страни ще могат да ръководят енергийната си система в такава обстановка.

Друг значим фактор: ще бъдат ли европейските страни подготвени да си оказват помощ в сложна енергийна обстановка през зимата? „ Ако обстановката се утежни, националните държавни управления ще стартират да поемат повече отговорност. Виждаме го към този момент. Полша не желае да споделя с Германия газовите си ресурси. Тази наклонност към изолираност единствено ще се ускорява “, счита Сергей Кондратиев.

Друг фактор, от който зависи ориста на европейците тази зима е дали ще съумеят да осъществят плануваните планове за приемане на различен газ. Например, показва специалистът, ще успее ли Холандия да пусне в точния момент плаващи терминали за полутечен природен газ и да провежда превозване на газ до други страни, на първо място до Германия? „ Ако срокът за стартиране на терминали се измести най-малко с няколко седмици, това може да се трансформира в спомагателен тест за пазара “, изяснява Кондратиев.

Ще може ли газопроводът Baltic Pipe от Норвегия през декември тази година да стартира работа в точния момент за 10 милиарда кубически метра годишно? Защото даже запълнените ПГХ и съществуването на терминал за ВПГ няма да решат всички проблеми на Полша с дефицита на газ. Дори тръбата да работи, борбата за норвежки газ е неизбежна. За него претендира освен Полша, само че и Литва. В същото време Норвегия ще доставя по този водопровод не „ нов “ газ - производството на газ в Норвегия не пораства, а „ остарял “ газ, който през днешния ден се изнася в Германия, да вземем за пример. Ще го даде ли Германия на Полша при сегашните условия? Едва ли.

Важен въпрос е какво ще се случи с доставките на ВПГ от Съединени американски щати и Близкия изток през зимата? Няма благоприятни условия за увеличение на размера на ВПГ на пазара.

„ Сега доставките на ВПГ за Европа са към момента по-изгодни, защото спот цените са с 500-600 $ по-високи, в сравнение с азиатския пазар. Но тази разлика може да се свие доста бързо. Някои азиатски консуматори, като Япония и Южна Корея, може да откажат да препродадат своя ВПГ на европейците, както се случва в този момент, защото газът ще бъде нужен на вътрешния пазар, сподели източникът.

„ Друг фактор: към момента не е изцяло ясно дали Европа може отчасти да размени газа в Топлоелектрическа централа с аварийно гориво, да вземем за пример мазут или дизел. Колко огромна може да бъде такава замяна? добавя специалистът.

Последствията за Европа ще бъдат тъжни. „ Някои страни ще бъдат принудени да лимитират доставките на газ за индустриални консуматори, в това число консуматори, с цел да се опитат да поддържат доставките на газ за популацията “, споделя Кондратиев.

Според него част от индустриалните консуматори просто ще изоставен окончателно европейския пазар поради толкоз високите цени на газа. Някой просто ще затвори, някой ще трансферира производството си. В последна сметка Европа ще внася редица артикули, като минерални торове, стъкло, строителни материали, тъй като европейските заводи ще затворят вечно.

„ Мисля, че рестриктивните мерки ще обиден по-голямата част от популацията. Ще има словесни ограничавания, когато се приканва популацията да пести. Де факто към този момент, в спокойни времена, виждаме ограничавания за хората - това е отводът от топла вода и затварянето на обществена инфраструктура, да вземем за пример басейни. Тази наклонност ще се ускори до началото на отоплителния сезон. Тоест комфортът за хората ще бъде наложително сгънат “, чака събеседникът.

И най-после, той чака европейските страни да стартират да трансферират разноските за газ към елементарните жители, които в този момент към момента постоянно не заплащат пазарната цена.

„ Ако хората са принудени да заплащат за газ на борсови цени, които имаме сега, те ще стартират да минават към електричество (отоплителни уреди) и дърва за огрев, с цел да спестят пари. Проблемът е, че множеството европейски страни нямат огромен свободен потенциал и не могат фрапантно да усилят производството на електрическа енергия “, споделя Кондратиев.

„ Любопитно е, че преди няколко месеца беше невероятно да си представим, че западноевропейските страни ще бъдат принудени да вкарат сходни ограничавания. Тъй като обичайна картина демонстрира, че страни като Чехия, Полша и Унгария са по-зависими и уязвими от Русия, до момента в който Германия и Франция - не. Но в този момент ще забележим картина, в която ще бъде по-трудно за западноевропейските консуматори да оцелеят през зимата “, отбелязва Сергей Кондратиев.

И не става въпрос единствено за това, че запасите от газ в Западна Европа са по-ниски. „ Проблемът е, че ролята на газа в енергийния баланс на западноевропейските страни е по-висока, в сравнение с да вземем за пример в Чехия или Полша. Полша да вземем за пример има произвеждане на сила от въглища, до момента в който Чешката република има нуклеарна сила и сила от въглища “, изяснява източникът.

Коя от страните в Западна Европа е застрашена от заледяване тази зима? „ Германия и Италия могат да се сблъскат с компликации, както и Франция и Белгия при положение на проблеми с атомните електроцентрали. През последните две години нуклеарната енергетика в тези страни беше измъчвана от проблеми: броят на непланираните поправки се усили, а производството на електрическа енергия понижава. Това ще бъде съществено предизвикателство и за газовия пазар. Защото, да вземем за пример, в Южна Франция обичайно повече от 70% от семействата употребяват електрическо отопление. А дефицитът на електрическа енергия ще докара до увеличение на търсенето на газ “, изяснява специалист от Института по енергетика и финанси.

Проблеми могат да зародят в западноевропейските страни, които са мощно подвластни от доставките на ВПГ. Това са най-вече Испания и Англия. През зимата има риск ВПГ да стартира да отива в Азия, отбелязва специалистът.

„ Всички тези страни са най-големите стопански системи в Европа. Трудностите тази зима могат да нанесат сериозен удар върху икономическата интензивност на Европейския съюз “, споделя Кондратиев.

В Източна Европа съгласно него Словакия и Унгария могат да се сблъскат с избрани компликации през отоплителния сезон. Тъй като Унгария има ниска претовареност на хранилищата, а Словакия е мощно подвластна от доставките на газ през украинския кулоар, съществуват опасности от прекъсване на преноса.

„ Ще бъде доста мъчно за Европа да позволи обстановката, тъй като по-голямата част от лятото към този момент мина. Остава доста малко време до началото на отоплителния сезон през октомври. Съдейки по изказванията на “Газпром”, надали ще забележим бързо възобновяване на газовите потоци през идващите два месеца. За европейците всяка седмица е от голяма важност. Затова европейските политици и енергийни експерти се готвят да преживеят тази зима в спешен режим “, обобщава специалистът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР