"Газпром" иска плащане в рубли през трети страни, но няма

...
"Газпром" иска плащане в рубли през трети страни, но няма
Коментари Харесай

Петков: Газпром иска плащане в рубли през трети страни, няма да се поддадем на този шантаж

"Газпром " желае заплащане в рубли през трети страни, само че няма да се поддадем на този шантаж ". Това сподели министър председателят Кирил Петков на брифинг след съвещанието на Министерския съвет.
Днес в Министерски съвет обсъдихме обстановката. Всички жители да бъдат спокойни. Имаме подготвен проект за този сюжет, той е подготвен отпреди един месец. МЕ има точни стъпки за изпъленение, няма да бъдат ограничавани количествата газ. Това в действителност е проблем сред „ Газпром “ и Европейска комисия. Министърът на енергетиката отива на следващия ден в Брюксел, с цел да може отговорът да бъде общ.
Причината „ Газпром “ да спре доставките за газ е настояването за заплащане в рубли с трети страни. Ние няма да дадем този шантаж да бъде употребен, по едно и също време с това преглеждаме договорите освен за доставка на газ, само че и пренос на газ. Шантажът не е метод и отношение, което българската страна ще търпи, уточни той.
„ Имаме явен проект и от кое място ще дойдат другите доставки на газ “, съобщи министър-председателят Кирил Петков.
"С Мицотакис обсъдихме газовата връзка с Гърция, всичко върви по проект. До юни ще имаме спомагателни количества от Азербейджан ", предвижда Петков.
Енергийният министър Александър Николов уточни, че след утринната конференция към този момент има удостоверение за физическо прекъсване на газовите доставки. По последно заплащане от страна на "Булгаргаз " парите, които са одобрени по механизма в контракта, са върнати назад, стана ясно от неговото изявление.
По думите му това е проблем сред "Газпром " и Европейския съюз, а не сред България и газовата компания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР