Газпром и украинската страна са подписали доброволно споразумение в инвестиционен

...
Газпром и украинската страна са подписали доброволно споразумение в инвестиционен
Коментари Харесай

Русия и Украйна решиха газов спор за милиарди долари

Газпром " и украинската страна са подписали непринудено съглашение в капиталов арбитраж, което открива пътя към подписване на дълготрайни контракти за превоз на газ. Това заяви през днешния ден във " Facebook " украинският заместник-министър на правораздаването Иван Лешчин, представен от ТАСС и " Интерфакс ".

Украйна и " Газпром " подписват непринудено съглашение в капиталов арбитраж, заяви Лешчин във " Facebook ", публикувайки фотография на документа с подписите на представителката на " Газпром " Елена Бурмистрова и украинския министър на правораздаването Денис Малюска. По думите на Лешчин няма по какъв начин да бъдат оповестени детайлности за договорката, защото тя е " конфиденциална ".

Подписаното съглашение открива пътя за подписване на дълготрайни контракти за превоз на газ сред " Нафтогаз " и " Газпром ", добавя Лешчин. Държавната украинска организация " Униан " заяви през днешния ден, че четиридневни договаряния за преноса на газ са приключили във Виена рано тази заран. Принципна договореност по тематиката бе достигната по-рано този месец, дни преди приключването на настоящия десетгодишен директен контракт на 31 декември. Според досегашни известия на съветските управляващи тя планува доста понижаване на транзитирания размер.

Украинското държавно управление е одобрило подписването на такова съглашение на 28 декември. Сумата, която визира документът, е към 7 милиарда $ (свързана с искове против " Газпром " поради корист с господстващо състояние и нарушение на договорите за доставка и пренос с " Нафтогаз " ) и се очакваше той да бъде подписан през вчерашния ден. Забавяне, за което заяви на РБК източник, непосредствен до една от договарящите страни, попречи да се съблюдава този период, необходим съгласно министъра на енергетиката Александър Новак.

Преди няколко дни Новак сподели, че съглашението ще докара до отдръпване на всички искове и запориране на активи на " Газпром " в Европа. Той добави, че съветският енергиен колос е изплатил сума от 2.9 милиарда $, отсъдена с решение на Стокхолмския арбитраж.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР