Газпром и китайската компания CNPC ще извършват разплащанията за доставки

...
Газпром и китайската компания CNPC ще извършват разплащанията за доставки
Коментари Харесай

Как ще плаща Китай за руския газ

" Газпром " и китайската компания CNPC ще правят разплащанията за доставки по газопровода " Силата на Сибир " в рубли и юани, оповестява съветската компания, представена от Интерфакс.

От края на март за съветския природен газ в рубли заплащат " неприятелските " страни, а Турция - за част от доставките.

Вчера в границите на Източния стопански конгрес - 2022 година, се организира работна среща посредством видеоконферентна връзка сред ръководителя на борда на шефовете на " Газпром " Алексей Милер и ръководителя на борда на шефовете на CNPC Дай Хулианг.

" По време на срещата бяха подписани спомагателни съглашения към дълготрайния Договор за покупко-продажба на газ по Източния маршрут. По-специално, беше изработен преход към осъществяване на заплащания за доставките на съветски газ за Китай в националните валути на двете страни - рубли и юани ", оповестяват от " Газпром ".

" Новият механизъм за заплащане съставлява взаимноизгодно, навременно, надеждно и практично решение. Смятам, че той ще опрости разплащанията и ще стане отличен образец за други компании. Освен това, ще даде спомагателен подтик за развиването на нашите стопански системи ", разяснява Милер спомагателните съглашения.

Доставките на съветски газ за Китай от находището Чаяндинское в Якутия по " Силата на Сибир " започнаха в края на 2019 година, като последователно нарастват. През 2021 година " Газпром " достави на Китай над 10 милиарда кубически метра газ по този водопровод, което е малко над договорните размери. Стремежът е, след 5 години от стартирането на газопровода, годишните доставки да доближат 38 милиарда куб. метра (за съпоставяне, България използва годишно към 3 милиарда куб. м газ).
 Кои европейски страни заплащат за съветския газ в рубли, кои се отхвърлиха, кои обмислят
Кои европейски страни заплащат за съветския газ в рубли, кои се отхвърлиха, кои обмислят

Има и група страни, чийто условия за заплащане на синьото гориво не се промениха
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР