Газпром е уведомил за възможно прекратяване на доставките на газ

...
Газпром е уведомил за възможно прекратяване на доставките на газ
Коментари Харесай

Газпром спира газа за Молдова

" Газпром " е уведомил за допустимо преустановяване на доставките на газ в границите на 48 часа заради липса на заплащане по сегашния контракт сред двете страни. Това сподели формалният представител на компанията Сергей Куприянов, представен от БГНЕС.

През октомври " Газпром " и " Молдовагаз " удължиха контракта за доставка на газ с пет години. След диалозите вицепремиерът и министър на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину сподели, че новата цена на газа за Молдова през ноември ще бъде 450 $ за хиляда кубически метра и ще варира според от пазарната обстановка.
" Газпром " към този момент цялостни с газ пет складове в Европа
" Газпром " стартира да цялостни подземните газохранилища (ПГХ) в Европа, оповестиха от компанията. " Газпром " утвърди и стартира да извършва пл...

„ Имайки поради тежката, доста тежка обстановка в икономическото и финансово състояние на Молдова, водена от желанието да резервира способността на Молдова да изплаща задълженията си към " Газпром ", както и позицията на съветския президент, от който молдовската страна неведнъж е желала подпомагане, " Газпром " беше решено да подпише контракта на процедура при изискванията на молдовската страна, само че със забележителен и значим миг: Молдова прави 100 % от настоящите заплащания за газ в точния момент. Следващият краен период за настоящите заплащанията са през днешния ден, 22 ноември. Затова „ Газпром “ уведоми молдовската страна, че до 48 часа доставките на газ за Молдова ще бъдат прекъснати “, сподели Куприянов. Той също по този начин добави, че " Газпром " е " извънредно отчаян от неизпълнението на договорните отговорности на Молдова ".

Куприянов напомни, че предложенията на " Газпром " за цената на газа за Молдова са образувани на пазарен принцип и по цени на борсата, а Кишинев упорства за по-преференциално ценообразуване.

Дълговете на Молдова към съветската газова компания са в размер на към 433 милиона $, а като се вземе поради забавянето на заплащанията, общият размер на дълга доближава 709 милиона $. В допълнение към дълга потребителите от непризнатото Приднестровие дължат на " Газпром " повече от 7 милиарда $ - сума, насъбрана заради редовно неплащане на потребителите от левия бряг на Днестър. Правителството на Молдова не признава този дълг, защото не управлява обстановката в Приднестровския район.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР