Газпром е изпратил писмо до европейските си клиенти, в което

...
Газпром е изпратил писмо до европейските си клиенти, в което
Коментари Харесай

Газпром се опитва да успокои европейските си клиенти, че ще могат да купуват синьо гориво |

" Газпром " е изпратил писмо до европейските си клиенти, в което се пробва да ги увери, че могат да продължат да заплащат за газ, без да нарушават глобите, което е последният симптом, че Русия може би се пробва да откри метод да резервира газовия поток , оповестява Bloomberg.

Европейските компании се пробват да схванат по какъв начин да продължат да купуват съветски газ, откакто Москва изиска заплащанията да се правят в рубли, а Европейската комисия съобщи, че сходна стъпка би нарушила глобите. Полша и България към този момент са лишени от синьо гориво, а крайните периоди за заплащане на други страни са по-късно този месец.

В писмо, предоставено на Bloomberg, " Газпром " оповестява на клиентите си, че нова заповед, оповестена от Кремъл на 4 май, " обяснява процедурата ", заложена в първичния декрет за заплащанията в рубли.

Не е ясно дали новата заповед ще бъде задоволителна, с цел да успокои опасенията на Европейския съюз, който съобщи, че откриването на сметка в рубли и работата с централната банка ще нарушат глобите. Европейски Съюз към момента не направил коментар по случая.

В новата заповед се споделя, че задграничната валута, получена от купувачите, би трябвало да бъде обменена в рубли посредством сметки в Националния клирингов център на Русия.

В писмото на " Газпром " се показва, че заповедта обезпечава бистрота на паричните потоци от задграничните купувачи и изключва опцията за присъединяване на " трета страна " в разплащанията. 

Президентът Владимир Путин хвърли в ужас газовите пазари и политиците, когато прикани газът да се заплаща в рубли. Полша и България бяха първите, които получиха спиране на доставките поради отхвърли си да се ангажират с новите условия, само че няколко европейски компании не престават да търсят заобиколни пътища, търсейки насоки от Европейската комисия за това какво е разрешено. Европейски Съюз издаде някои насоки на 22 април и даде обещание да отговори на настояванията на фирмите за повече изясненост.

Русия прикани сдруженията да открият две сметки - една в евро и една в рубли, и постанови, че заплащането не се урежда, до момента в който не дойдат рублите. Европейски Съюз съобщи, че това дава прекомерно огромни пълномощия на Москва и нарушава глобите против централната банка. Европейски Съюз предлага фирмите да заплащат в евро и да търсят удостоверение от съветската страна, че транзакцията завършва там.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР