"Газпром" е доставил рекордните 15,98 милиарда кубически метра газ на

...
"Газпром" е доставил рекордните 15,98 милиарда кубически метра газ на
Коментари Харесай

Газпром е доставил рекордни 15,98 млрд. куб. метра газ за Турция по Син поток през 2021 г.

"Газпром " е доставил рекордните 15,98 милиарда кубически метра газ на Турция по газопровода "Син поток " през 2021 година Това е най-високата стойност от началото на употребата на газопровода, се споделя в изказване на Газпром Експорт.

"В края на 2021 година беше подложен исторически връх на доставките по газопровода "Син поток " от Русия до Турция. Миналата година посредством "Син поток " са доставени 15,98 милиарда кубически метра газ. Това е най-високата годишна стойност от началото на употребата на тръбопровода през 2003 година ", се оповестява в отчета.

Увеличението на доставките съответствува с историческия връх на потреблението на газ в Турция, обявиха от "Газпром Експорт ". Според предварителните оценки през 2021 година той е към 61 милиарда куб. м.

"Син поток " е първият морски газопровод на "Газпром ", обвързван непосредствено с огромен експортен пазар. Рекордното натоварване на "Син поток " вдъхва оптимизъм и красноречиво потвърждава успеваемостта на директните доставки на газ по морски газопроводи ", съобщи Елена Бурмистрова, заместник-председател на Управителния съвет на "Газпром " и общоприет шеф на "Газпром Експорт ".

Русия доставя газ на Турция по два тръбопровода през Черно море. "Син поток " беше пуснат в употреба при започване на 2003 година с планов потенциал от 16 милиарда кубически метра газ годишно и обща дължина от 1213 км. Експортният газопровод "Турски поток " се състои от две тръби - едната за доставка на газ за турските консуматори, а другата - за доставка на газ за Южна и Югоизточна Европа. Общият потенциал на "Турски поток " е 31,5 милиарда куб. м, а употребата му стартира през януари 2020 година
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР