Газпром би трябвало да преговаря с Булгаргаз, а на моменти

...
Газпром би трябвало да преговаря с Булгаргаз, а на моменти
Коментари Харесай

В правителството не губят надежда за оферта на "Газпром" за подновяване на доставките

Газпром " би трябвало да договаря с " Булгаргаз ", а на моменти диалозите да са на политическо равнище. Очевидно публични срещи понастоящем не се организират. Това съобщи пред Би Ти Ви държавният представител Антон Кутев във връзка опитите на служебния кабинет да изиска обновяване на доставките на природен газ от " Газпром ", които за понижаване цената на суровината. Въпреки това в петък (9 септември) " Булгаргаз " на цената на газа за октомври без в микса да са количествата от " Газпром ". Кутев разяснява, че към момента не е изгубил вяра, че България скоро ще има оферта от " Газпром " за възобновяване на доставките.

Преди седмица министърът на стопанската система, че сигурно се водят договаряния с съветската държавна корпорация " Газпром ", само че не знаел кой води договарянията. На 29 август министър председателят, че договарянията са на доста високо равнище.

Днес Кутев с неразбираеми пояснения завоалира отговора на въпроса кой води тези договаряния.

" Отказът на едната страна да влезе в диалози също е част от договарянията и значи нещо. Не считам, че имаме отвод. Отговорът закъснява. Надявам се диалозите да се състоят. Искаме само да сложим всички варианти на масата, с цел да можем дружно със синдикатите и работодателите да изберем най-хубавата - която обезпечава газ до края на сезона и на най-хубава цена. Ако влезем в диалози ще е добре да имаме и тази алтернатива. Ако не - ще се търсят танкери и доставки от всички вероятни снабдители ", уточни Кутев.

По думите му евентуално има някакви предварителни стадии, на които се договарят срещи.

" Вероятно не са седнали на една маса, аз не знам. Вероятно следва, в случай че го има. Не считам, че опциите за договаряния с " Газпром " са изчерпани, те биха могли да се случат ", добави той.

След това упрекна държавното управление " Петков ", а не съветската компания в.

" Ако не беше спиран този контракт, сега нямаше да сме в тази обстановка. Изпълненията по този контракт бяха съзнателно спрени от предходното държавно управление. Руската страна имаше куп условия, които половината страни в Европа извършват, и освен техни частни компании ", сподели Кутев.

Руската компания изиска от " Булгаргаз " заплащане на газа в рубли, което би нарушило европейските наказания, наложени след нашествието на страната в Украйна. В края на август Европейската комисия още веднъж напомни условието да не се заплаща в рубли.

По думите на Кутев без въвеждане в употреба на интерконектора с Гърция няма по какъв начин да бъде реализирана понижената цена за октомври.

" Азерският газ е непълен, не може да извърши всичките нужни месечни размери. Това не може да бъде удържано дълго по този начин. Не е несъмнено, че ще бъде обезпечена за целия отоплителен сезон такава цена. Какво ще стане през януари не се знае, би трябвало да се свърши доста работа ", добави той.

По поовд изявлението на някогашния министър председател Асен Василев, че поисканата понижена цена на газа за октомври, е в резултат на обезпечения танкер с полутечен газ от американската компания " Шиниър ", Кутев уточни, че газа от него коства над 400 лв.. Това не кореспондира с, който съобщи, че цената му е над 300 и под 400 лв..

" Ако бяха траяли със седемте танкера цената щеше да е над 400, покрай 500, което е двойно над тази, която имаме сега ", сподели Кутев.

Правителството на Кирил Петков контракти 3+4 танкера от американската компания за края на тази и началото на идната година, само че служебният кабинет реши България да получи количествата от единствено един от тях поради неосигурени слотове за разтоварване на останалите.



Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР